Mivel kevesen jelentkeznek a drágább - főleg gazdasági - mesterképzésekre, most több helyen a vállalati kurzusokat, tanfolyamokat, a munkahelyi tapasztalatot vagy a korábbi kutatásaikat is kreditekre válthatják.


Akár egy év alatt is diplomát szerezhetnek a hallgatók több gazdasági mesterképzésen, melyek 2023 szeptemberétől indulnak – írta a Hvg.hu.

Tavaly ősszel

Aztán a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara, majd a Soproni Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem is hasonló képzési lehetőségeket kínált fel.

Egyébként ezt lehetővé teszi a felsőoktatási törvény, mert ismereteket, készségeket, képességeket követelnek meg a képzéseken, amelyeket a hallgatóknak az abszolutóriumig meg kell szerezniük.

Az, hogy melyik egyetem mit fogad el, és mik a részletei a szabályozásaiknak, eltérő, de a kreditek elfogadásához általában részletes munkaköri leírást kérnek a hallgatók munkahelyétől, a képzésekről pedig oklevelet, bizonyítványt vagy kreditigazolást.

Akiknek már megvan az alapszakja, és munkába állt könnyen a BSc diplomájával, már nem biztos, hogy még két évet akar járni mester szakra.

Különösen így van ez a vezető gazdasági egyetemeken, ahol szemeszterenként borsos, akár 350–950 ezer forintos tandíjat kell kifizetniük. Így nagyjából minden negyedik frissdiplomás tanul tovább mesterszakon, még úgy is, hogy havonta átlagosan bruttó 100 ezer forinttal keresnének többet a mesterdiplomával.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!