Az egyikük elmondta, hogy a NATO-n kívül a két ország közötti kereskedelemről is tárgyaltak volna. Szerinte az Egyesült Államok a második legnagyobb befektető Magyarországon, így jó lett volna beszélni a közös gazdasági érdekekről is.


Kétpárti delegáció érkezett Magyarországra vasárnap, hogy a NATO-ügyekről, az Egyesült Államok és Magyarország közötti stratégiai kérdésekről vizsgálódjanak. Szerettek volna a Fidesz képviselőivel is találkozni, de senki nem volt hajlandó fogadni őket - írja az RTL.hu.

Ilyen még nem fordult velük elő egyetlen szövetséges országban sem - mondta Chris Murphy demokrata szenátor.

- közölte Jeanne Shaheen, az Egyesült Államok szenátora is.

A küldöttség érkezését az amerikai nagykövetség két nappal korábban bejelentette. A küldöttségből Shahenn szenátor a sajtótájékoztatóján üdvözölte a finnek és a svédek NATO-csatlakozását. Örült, hogy bár még nem írta alá a magyar kormány, de Orbán Viktor az évértékelő beszédében elkötelezte magát emellett.

Hozzátette: a svéd külügy- és honvédelmi miniszter kapcsolatban áll a magyar kormányfővel és a kormánnyal.

Szerinte Svádország csatlakozása fontos, mert kiváló a tengerészgyalogságuk, és a finnekkel együtt biztosítani tudnák a balti térséget. Mindez pedig fontos Európa és Amerika biztonsága szempontjából is.

A szenátor még megjegyezte:

"A két ország közötti kereskedelemről is beszéltünk volna. Az Egyesült Államok a második legnagyobb befektető Magyarországon, így jó lett volna beszélni a közös gazdasági érdekeinkről".

A szenátorok bírálták Orbán Viktort is, mert egyre barátibb a kapcsolata Oroszországgal és Kínával, és mert „ellenállt és felhígította az Európai Unió szankcióit az Orosz Föderációval szemben”. Úgy vélik, hogy a magyar miniszterelnök „a migrációt, a COVID-19 válságot és az Ukrajna elleni háborút” használta fel arra, hogy veszélyhelyzetet hirdessen. Így ezzel lehetővé tették a magyar kormány számára, hogy „a parlament megkerülésével, rendeletekkel kormányozzon”.

A küldöttség érkezésének bejelentése után Szijártó Péter úgy reagált pénteken: „nem érdemes nyomásgyakorlással próbálkozniuk a hazánkba látogató amerikai szenátoroknak, hiszen Magyarország szuverén ország, az Országgyűlés így nem különböző kongresszusi delegációk látogatása alapján hoz döntéseket”.

A miniszter szerint egyébként is a szenátorok kongresszusi képviselők, így nekik a parlamenti képviselők a partnereik.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!