Sikeres tesztelés után Angliában forgalomba helyezik azt a lázmérő eszközt, amely a homlokra ragasztva öt másodperc alatt mutatja ki, ha az illető lázas - írja a Sun.

A brit Smart British Innovation által gyártott Visual Temperature Indicatort (VTi), azaz vizuális hőmérsékletindikátort már három hónapja tesztelték a brit idősotthonokban, karácsonytól elérhető lesz a teljes egészségügyi szektorban. A módszerről azt ígérik, hogy egyszerű, gyors és megbízhatóbb, mint a hőmérők, ráadásul ez a jellegű lázmérés még a távolságtartás szabályainak is megfelel.

A VTi lényegében egy kicsi, kör alakú matrica, amelyet a homlokra kell ragasztani. Alapesetben zöld színű a rajta található kereszt, ám amint viselője testhője 37,5 fok fölé kúszik, pirossá változik.

Mindezt öt másodperc alatt képes megállapítani, ráadásul egy másik nagy előnye, hogy rendkívül olcsó - 24 penny, azaz nagyjából 100 forint darabja. A tapaszok egyszer használatosak, azonban ha egyszer felragasztjuk, több napig is a fejen lehet hagyni. Ha lemegy a láz, akkor azonnal visszaszíneződik zöldre, így jóformán percről percre tudjuk követni testhőmérsékletünket napokon át.

Az eszköz ugyan arra nem képes, hogy pontos testhőt határozzon meg, azonban a koronavírus-járvány alatt kiemelten fontos, hogy a betegség egyik fő tünetének számító lázat időben kiszúrják, ezzel időben tudják azonosítani a fertőzést.

hirdetés

Elsősorban kórházakban, idősotthonokban és egyéb létesítményekben fogják használni, ahol a segítségével ránézésre meg tudják majd állapítani, ki lázas. A tapaszt nemsokára mindenki számára elérhetővé teszik, sőt, iskolákban és munkahelyeken is ajánlják viselését.



hirdetés