Bár a magas hitelkamatok és az infláció miatt alulteljesített a fővárosi ingatlanpiac tavaly, az áremelkedés mégsem maradt el.


Átlagosan 10 százalékkal drágultak a négyzetméterárak a budapesti kerületekben a 2022-es adatokhoz képest, mérsékelt csökkenés, stagnálás mindössze öt kerületben tapasztalható - írja legfrissebb elemzésében a Duna House. Már hat olyan kerület van, ahol egymillió forint felett van az átlagos négyzetméterár.

A Duna House szerint

A Duna House 2022-es értékesítési adatai alapján a fővárosban átlagosan 68 négyzetméteres alapterületű ingatlanok vásárlására 54,9 millió forintot fordítottak a vevők, az átlagos négyzetméterár 805 ezer forint volt. Ezzel szemben 2023-ban 10 százalékos négyzetméterár emelkedést mutatnak az adatok, így már 884 ezer forintra rúg az átlag, az ingatlanvásárlásra költött összeg 4 százalékkal, 57,3 millió forintra nőtt, ugyanakkor az alapterület 65 négyzetméterre csökkent.

A KSH Ingatlanadattár 2022-es adatait vizsgálva magasabb árszint látható, itt az összes fővárosban értékesített ingatlan alapján számított átlagos négyzetméterár 848 ezer forint volt.

Ahogy az érdeklődés mértéke, úgy a négyzetméterárak változása is eltérően alakult Budapest 23 kerületében. 12 esetben emelkedtek 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékben az árak, a legmarkánsabb árváltozás a XVI. kerületben jelentkezett, itt 33 százalékos növekedést követően 773 ezer forint lett az átlag, a megközelítőleg 120 négyzetméteres nagyságú ingatlanokért pedig átlagosan 93 millió forintot adtak a vevők.

Szintén jelentős, 20 százalék feletti árkülönbözetet mutatnak az értékesítési adatok a budai II., III. és a XII., valamint a pesti XVIII. kerületben is. Mindössze alig 1 százalékot emelkedtek az árak a XIX. kerületben és Újbudán, stagnált az árszint Budafokon, és 1 százalékot csökkent a IV. kerületi és a csepeli ingatlanokért négyzetméterenként kért összeg. Emellett 3-4 százalékos mérséklődés tapasztalható Zugló és Soroksár ingatlanjai esetében.

Tavaly az év végére hatra bővült azon kerületek száma, ahol az átlagos négyzetméterár eléri az egymillió forintot:

A fővárosban Csepelen lehetett a legkevesebb összegből ingatlant vásárolni, itt 34,8 millió forint volt az átlag 2023-ban, amiért 57 négyzetméteres alapterülettel gazdagodhattak az új tulajdonosok. Négyzetméterárak tekintetében ugyanakkor a XX. kerületi ingatlanokat vásárolhatták meg a vevők a legalacsonyabb áron, itt mindössze 590 ezer forintba került egy négyzetméter és 60 négyzetméteres otthonért átlagosan 35,6 millió forintot költöttek az ügyfelek.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!