Karácsonykor a Megváltó születésére emlékezünk, a szeretetet, a békét ünnepeljük családi körben. Együtt vagyunk, megajándékozzuk egymást, pár napig nem foglalkozunk magunkkal, csak egymással.

Na, de miért is lenne ez a néhány nap más, mint a többi? Miért is kellene megkímélni magadat és a szeretteidet a stressztől, a túlzott elvárásoktól? Miért is kellene ilyenkor lassítani, lazítani és csak úgy élvezni egymás társaságát lélekölő hajsza nélkül? Na nehogy már mindenkinek jó legyen!

Adunk pár tippet, hogyan kergetheted a kétségbeesésbe a családodat karácsony előtt és alatt úgy, hogy ne is tudjanak örülni az ünnepnek!

VIGYÁZAT, IRÓNIA!

tonkretett_karacsony1

Először is: kezdj már most sóhajtozni és sopánkodni a karácsony miatt.

Ha csak szóba hozza valaki, kezdj el nyögni, panaszkodni, hogy már megint, hogy mennyi dolgod lesz, hogy még sehol nem álltok. Hogy mennyit kell főzni, takarítani, hogy aztán egy óra alatt mindenki felzabáljon mindent és teleszórja morzsával a szép szőnyegedet, amin annyi ideig dolgoztál.

Panaszkodj az árak, az ajándékok és az utazás miatt is. Minél többször.

Legyen minden baj!

Ne legyen semmi jó úgy, ahogy van! Ha 24-én az egész család együtt lesz, akkor sápítozz, hogyan fogtok elférni. Ha csak szűk családi körben vagy kettesben töltitek a Szentestét, akkor szóld le a "hálátlan" családtagokat, hogy nem képesek hazajönni/beugrani.

Legyen probléma: a fa mérete, akármekkora is; az is, ha műfenyő, az is, ha élő gyökeres, és az is, ha vágott fa, ha meg nincsen hagyományos karácsonyfa környezetvédelmi vagy anyagi okok miatt, akkor azért verd a palávert. Legyen gond az is, mit esztek és mit nem, és így tovább. Ha ránk hallgatsz, még a szalvéta színébe is belekötsz.

Ha lehet, mindent hagyj az utolsó pillanatra,

hogy tényleg önsorsrontó, őrült és kétségbeesett hajsza legyen a takarítás, a főzés, a sütés, a bevásárlás, a karácsonyi ajándékok beszerzése és a csomagolás.

Véletlenül se rendelj semmit online, nehogy kényelmesebb legyen. Ha nagyvárosban élsz, eszedbe ne jusson előre, interneten megrendelni az élelmiszerek nagy részét a nagyobb üzletekből, hipermarketekből, akkor sem, ha telik rá, hiszen akkor nem szívathatod magadat és a családodat a dugóban való autózással vagy az órákig tartó vásárlással és cipekedéssel.

A postai csomagokat még véletlenül se kérd postán maradóra, és tényleg hagyj mindent az utolsó napokra, hogy egészen biztosan kudarcélmény legyen még ez is, és tovább frusztráljon karácsony előtt.

Ne foglalkozz azzal, milyen ajándéknak örülnének a családtagok karácsonykor,

szerezz be praktikus, nevelési célzatú ajándékokat: tisztítószereket, tisztálkodószereket (alapvető dolgokra gondolj, mint amilyen a szappan), a gyerekek CSAK sapkát, sálat, kesztyűt, zoknit vagy harisnyát kaphatnak. Vagy ceruzahegyezőt. Játékot, könyvet, kifestőt stb. véletlenül sem.

Ha nagyszülő vagy, és kifejezetten azt kérik a szülők, hogy ne vegyetek semmit az unokáknak, nem az a fontos, akkor azért is vásároljatok böhöm nagy ajándékot, minél többet. Ha a szülők nem akarnak kütyüket, okostelefont adni a gyereknek, akkor is vegyétek meg neki. Nehogy már a szülők jobban tudják, mi jó a kölyöknek!

ajandek

Törekedj úgy a tökéletességre, hogy mindenki belegebedjen!

Légy résen: ne kezdd el már most, apránként a pakolást, a takarítást, az ablakpucolást és a többit a családtagokkal, hanem hagyd a karácsony előtti napokra (sőt, amit lehet, december 23-ra és 24-re), és a bevásárlás, ajándékbeszerzés közé iktasd be "pihenőnek" a háztartási létrán való egyensúlyozást, a súrolást, sikálást, lemosást, portalanítást.

Akivel csak lehet, vessz össze!

Sőt, jobb, ha eleve te provokálsz vitákat. Használd a "mert te soha", "mert te mindig", a "mert te ilyenkor", "én bezzeg" és a "még ennyit sem lehet rád/rátok bízni" formulát.

Szólj le mindent, akkor is, ha vendég vagy!

Tegyél hangosan megjegyzéseket a:

- terítékre

- az ebédre/vacsorára

- a sütire, például, hogy te nem így szoktad csinálni és nem így szereted,

- a tisztaságra

- a többiek ruhájára

- az ajándékra

- a csomagolásra

- a karácsonyi zenére stb.

Röhögd ki az összes megindító, megható pillanatot. Nevezd kispolgári csökevénynek és vallásos hóbortnak a karácsonyt.

tonkretett_karacsony4

Egy-két találomra kiválasztott családtagnak felejtsd el az ajándékát,

és ne add oda a fa alatt. Majd néhány óra múlva húzd elő azzal, hogy "ja, bocs, ez a tiéd, már el is felejtettem!"

Posztolj folyamatosan karácsonyt ellenző és ateista képeket, szövegeket a közösségi oldalakon,

részletezd, mekkora idióta, aki elhiszi a megváltást, aki misére/istentiszteletre megy, aki hisz Istenben. Oktasd ki az ismerőseidet Facebookon arról, mennyire utálod az összes karácsonyi ételt és süteményt, és azt is, miért.

Ja, és miközben a szeretteid idegrendszerét cincálod éppen szanaszét, arra azért legyen időd, hogy csodálatos karácsonyi képeket, idilli jeleneteket és hófödte tájakat osztasz meg az üzenőfaladon békés, kedves, szeretetteljes idézetekkel.

Szóval ügyelj arra, hogy teljesen ellentmondásos legyél, és senki se értse, hogy akkor most mi van, te mit gondolsz valójában.

Még véletlenül se jusson eszedbe ilyenkor az adományozás!

Ha egy tepsivel több mézeskalácsot süthetsz, és azt odaadhatod hajléktalanoknak/rászoruló családnak/szomszéd beteg néninek, vagy bárki másnak, aki örülne neki, akkor se tedd, maradj kőszívű.

Idegeskedj, stresszeld magadat,

és a feszültséget vezesd le a szeretteiden: teljen az advent és a karácsony ajtócsapkodással és ordítozással.

Semmit ne úgy csinálj meg, ahogyan kérik tőled,

hanem csapd össze vagy azért se azt hozd a boltból, ami a listán szerepel, hanem egészen mást, ha pedig bárki szól, hogy nem így szerette volna, te sértődj meg és te duzzogj, és közöld, hogy akkor semmit nem segítesz, mindenki oldja meg a karácsonyt, ahogy akarja.

Ha kamasz vagy, legyél goromba pokróc mindenkivel,

és vonulj el minél több időre a szobádba.

Ki se szállj a telefonból vagy a tabletből,

lehetőleg Szenteste vacsora közben SE, ajándékbontás közbe SE. Akkor sem, ha elmégy valahová a barátaiddal, sőt, az éjféli misén se. És ha bárki merészel hozzád szólni, csak annyit vakkants oda: "Mi van?"

tonkretett_karacsony2

Reméljük, indításnak ennyi pont elég volt. Várjuk a ti ötleteiteket is, mivel lehet még borzalmasabbá tenni az ünnepet!



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!