A kutatók szerint a kristály a kihalófélben lévő növény- és állatfajok nyilvántartására is felhasználható lehet a jövőben.


A kristály vizuális kulccsal is rendelkezik, hogy az, aki megtalálja, megérthesse, mit tartalmaz. Az 5D-s név onnan jön, hogy a nanoszerkezetek öt különböző dimenzióban tárolják az információt: magasság, hossz, szélesség, tájolás és helyzet – írja a CNN.

A kutatók a teljes emberi genomot is elhelyezték ebben a kristályban, abban a reményben, hogy a jövőben tervrajzként szolgálhat az emberiség regenerációjához, ha valaha teljes kihalás történne.

Ez a memóriakristály akár 360 terabájtnyi információt képes tárolni több milliárd évig, ráadásul ellenáll a szélsőséges körülményeknek: bírja a fagyot, a tüzeket, az ütközéseket, a kozmikus sugárzást és az akár 1000 °C-os hőmérsékletet is. Már 2014-ben Guinness-világrekordot kapott, mint a legtartósabb digitális tárolóanyag, és a jövőben még számos lehetőség nyílhat meg az ilyen innovatív adattárolás előtt.

A kutatócsoport, Peter Kazansky vezetésével, az emberi genom adatait olyan apró területekre vitte be, amelyek mindössze 20 nanométer nagyságúak (csak hogy értsd: egy nanométer a méter egymilliárdod része).

– mondta Kazansky.

A kutatóknak viszont azt is át kellett gondolniuk, hogy ki vagy mi fogja a jövőben használni ezeket az információkat.

– tette hozzá Kazansky. A kristályt jelenleg a Memory of Mankind archívumban tárolják, egy titkos osztrák sóbarlangban elhelyezett időkapszulában.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!