Az iskolakezdés izgalmas, de egyben stresszes időszak is lehet a családok számára. A megfelelő felkészüléssel, a napi rutin kialakításával, az alvási szokások beállításával könnyedén megteremthetjük a stresszmentes visszatérés feltételeit.


Az iskolakezdés mindig izgalmas és egyben stresszes időszak lehet mind a diákok, mind a szülők számára. Az új tanév új kihívásokat hoz, de egy kis előkészülettel könnyen kezelhetővé válik ez az átmenet. A következő tippek segítenek abban, hogy a szeptemberi visszatérés az iskolapadba minél stresszmentesebb legyen.

1. Napi rutin kialakítása

Az egyik legfontosabb lépés az iskolakezdés előtti időszakban a napi rutin fokozatos kialakítása. Nyáron gyakran elcsúsznak az alvási és ébredési idők, ezért érdemes már a tanév kezdete előtt egy-két héttel elkezdeni visszaállni az iskolai napirendre.

Alvás és ébredés: Kezdjétek el fokozatosan előrébb hozni a lefekvési időt. Ez lehetővé teszi, hogy a gyerekek szervezete hozzászokjon a korai keléshez, így az iskolai napokon kevésbé lesznek fáradtak. Javasolt az elektronikus eszközök használatát is korlátozni a lefekvés előtt egy órával, mivel ezek zavarhatják az alvás minőségét.

Étkezési rend: Fontos, hogy a reggeli és ebéd időpontok is igazodjanak az iskolai menetrendhez. A rendszeres étkezés segít fenntartani az energiaszintet és elősegíti a koncentrációt a tanórákon.

Iskolai előkészületek: Vezessetek be egy esti rutint, amelynek során előkészítitek a másnapi iskolai felszerelést, ruhákat és uzsonnát. Ez reggelente sok időt és stresszt spórolhat meg.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!