Még 2013-ban hunyt el Ella Kissi-Debrah, aki London Lewisham nevű negyedében, a forgalmas South Circular Road mellett lakott - írja a BBC.

A Southwarki Bíróság most úgy ítélt, a kislány halálában a légszennyezés “jelentős szerepet játszott”.

Ella 6 éves kora óta küzdött asztmával, amikor olyan súlyos rohamot szenvedett el, hogy három napra mesterséges kómába helyezték. A halálát megelőző 3 évben több hasonló rohama is volt, és összesen 27 alkalommal szállították kórházba.

A bíró ítéletében szerepelt, hogy Ella otthona közelében a nitrogén-dioxid kibocsátás túllépte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az EU irányelveiben definiált határértéket. Elhangzott az is, hogy a kislány édesanyja valószínűleg nem kapott elégséges tájékoztatást ezzel kapcsolatban.

“Végre megszületett az az ítélet, amit Ella megérdemelt. Ugyanakkor más gyerekekről is szó van, akik ugyanúgy ebben a szennyezett levegőjű városban élnek”

hirdetés

- hívta fel rá a figyelmet az anya, Rosamund Kissi-Debrah.

“Ez az ítélet mérföldkőnek számít” - fogalmazott Sadiq Khan, London polgármestere. “A mai nap fordulópont, hogy a jövőben egyetlen családnak se kelljen azt a fájdalmat átélni, mint Elláénak.”

A kormány egy szóvivője azt ígérte: hamarosan 3,8 milliárd fontos tervezettel állnak elő, hogy csökkentsék a forgalmat és ezáltal a károsanyag-kibocsátást is.

A légyszennyezettségi helyzet világszerte kritikus: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a 15 év alatti gyerekek 93 százaléka minden nap ki van téve a szennyezett levegő hatásainak, ami közvetlenül kihat az egészségügyi állapotukra és fejlődésükre. Becslésük szerint évente 4,2 millió ember hal meg erre visszavezethető okok miatt.

Szintén a WHO szerint a világ lakosságának 91 százaléka él olyan környezetben, ahol a légszennyezés meghaladja az elfogadható szintet. Az országok felében ennek ellenére nincsenek adatok a szennyezettség mértékéről.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés