Kilép a Fidesz az Európai Néppártból (EPP) - jelentette be csütörtökön a Twitteren Novák Katalin. A posztot a Telex vette észre. A politikus a bejegyzéshez csatolta az erről szóló levelet is, amelynek címzettje Antonio López-Istúriz White EP-képviselő, és amelyben azt írták, a magyar kormánypárt nem kíván többé tagja lenni a Néppártnak.

It's time to say goodbye. pic.twitter.com/2pV6zdbEBp

- Katalin Novák (@KatalinNovakMP) March 18, 2021

A Fidesz március 3-án jelentette be, hogy távozik az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából, mert nem értett egyet a párt új eljárási szabályzatával. A módosítás miatt ezentúl a frakcióból nem csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehet majd zárni, illetve ideiglenesen fel lehet függeszteni a tagságukat.

A fideszes politikusok azzal indokolták a kilépést, hogy jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ. Ennek következtében, az alapszabály elfogadott módosítása szerintük azzal fenyegetett, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják majd gyakorolni képviselői jogaikat.

Az Európai Néppárt még aznap közölte, hogy elindult a Fidesz kizárási folyamata és hogy erről majd a következő közgyűlésen döntenek majd, amikor a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi. Orbán Viktorék most elébe mentek ennek. A bejelentés hírére Donald Tusk, az EPP elnöke úgy reagált a Twitteren:

A Fidesz elhagyta a kereszténydemokráciát. De igazából már évekkel ezelőtt megtette ezt.

Kapcsolódó

Csúfos vereség a Fidesznek a kilépés a Néppárt frakciójából

A Fidesz nem önként lép ki, hanem nincs más választása. Ezzel elbúcsúzhat az európai hatalom központjától, és igazán nem is nyert vele semmit.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!