A Magyar Közlönyben megjelent, így szombattól hatályos rendelet szerint a "védettségi igazolvány felmutatásával egyenértékű, ha az érintett a koronavírus elleni védettségét a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti védőoltást igazoló applikációval igazolja".


A védettség igazolásakor az érintett személyazonosság igazolására
alkalmas hatósági igazolvány bemutatására külön is felhívható.
Az applikációt ellenőrző (szerv vagy személy) jogosult az érintett
hatósági igazolványán és az applikációban feltüntetett adatait megismerni, de azokat nem rögzítheti.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a rendelet megjelenése után jelezte, hogy a döntés nagyon fontos volt, mert mostantól annak sem kell lemondania az utazásról, aki még nem kapta kézhez védettségi igazolványát, a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, fürdők is elfogadhatják a védőoltást igazoló applikációt.

Ez segíti az utazások tervezését, senkinek nem kell attól tartania, hogy védettségi igazolvány hiányában, beoltva nem tud szállodába vagy étterembe menni. Az applikáció a kártyával egyenértékű igazolást biztosít az oltás meglétéről,

de azt nem igazolja, hogy tulajdonosa átesett a víruson. Erre továbbra is csak a védettségi igazolvány használható.

Mindenki elindulhat, akinek lefoglalt szállása, éttermi foglalása van, az applikációval látogathatók a fürdők, múzeumok is - minden, ahova igazolvány szükséges.

Az EESZT applikáció letölthető Androidos és iOS-es mobiltelefonokra, a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!