Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Dr. Radu Zamfir, a Fundeni Klinikai Intézet vezető általános sebésze a LiveDocnak adott interjújában elmondta, melyek azok a tünetek, amelyekre oda kell figyelnünk, és milyen lehetőségek vannak az emésztőrendszer bizonyos részeit érintő rák kezelésére.

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikája kimutatta, hogy ezen daganatok száma folyamatosan növekszik, bár az esetek felét az egészséges életmódra való áttéréssel el lehetne kerülni. Az emésztőrendszert érintő rákos daganatok közül Romániában a vastagbélrák, hasnyálmirigyrák, gyomorrák és a májrák a leggyakoribb.

Ezek közül is a vastagbélrák fordul elő a leggyakrabban, de egyúttal ez is reagál a legjobban a kezelésre. Rendkívül sokat számít, mikor fedezik fel a betegséget.

"Ideális esetben a beteget a legkorábbi szakaszban sikerül diagnosztizálni, amikor a daganat még csak a bél falán fejlődött ki. Ebben az esetben a kezelés egyszerűbb, endoszkópiával is történhet. Egy endoszkópos műtét megoldhatja a problémát.

De nálunk általában ezeket a daganatok előrehaladott stádiumban észlelik, és ez már a teljes szerv eltávolítását igényli. Bizonyos esetekben, ha szomszédos szervekre is átterjedt, például a májra, szükséges ezeknek az áttéteknek a műtéti eltávolítása is.

A betegeket meg kell győzni arról, hogy vannak megoldások a rák elleni küzdelemre a betegség minden szakaszában. Nyilvánvalóan az a legjobb eset, amikor elegendő egy sebészeti beavatkozás, de ha ez nem lehetséges, akkor létezik kemoterápia, sugárkezelés, amellyel kezelni lehet ezeket a daganatokat", magyarázza dr. Zamfir.

Milyen tényezők befolyásolják a betegség kialakulását?

Kaotikus étrend: nagy mennyiségű feldolgozott élelmiszer fogyasztása, amelyeknek magas a nitrózamin szintje, túl sok vörös hús fogyasztása.

Dr. Zamfir szerint a bajt legegyszerűbben a mediterrán étrend alkalmazásával előzhetjük meg, amely halakban, teljes kiőrlésű gabonafélékben és zöldségekben gazdag.

Melyek azok a tünetek, amelyeknek el kellene gondolkodtatniuk?

A tünetekkel kapcsolatban az orvos elmagyarázta, hogy akkor van szükség alapos orvosi kivizsgálásra, ha azt észleljük, hogy minden különösebb ok nélkül lefogytunk, nincs étvágyunk, sápadtak vagyunk, vagy vért észlelünk a székletünkben.

"Még azoknak is ajánlott időnként vastagbéltükrözésre menniük, akik nem tapasztalnak tüneteket, különösen 50 éves kor felett, mert a rák veszélye mindig fennállhat" - figyelmeztet dr. Zamfir.

Ha vannak olyan elsőfokú rokonok, akiknél diagnosztizálták a betegséget, vagy előfordult a családban bélpolip (egy olyan betegség, amelyet a bél falán megjelenő polipok jellemeznek), akkor minél előbb és gyakrabban meg kell ejteni a vizsgálatokat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!