Miközben a bolygó népessége rohamtempóban nő, egyre kevesebb a jó minőségű termőföld. De vannak biztató eredményeket produkáló alternatívák: ilyen az üveggel kevert föld, a vertikális farm és az akváriumban folytatott növénytermesztés.


A világ egyre több szegletében ütheti fel a fejét éhínség, miközben a gazdagabb társadalmakban is sok problémát okoz az élelmiszerdrágulás. A rengeteg kiváltó ok közül a legnagyobb probléma talán az, hogy az intenzív talajművelés miatt az élelmiszertermelésre alkalmas talaj minősége világszerte romlik. Egyre több embert kell etessen egyre kevesebb termőföld, amit ráadásul az utolsó nitrogénmolekuláig kizsákmányolnak a gazdák, hogy megpróbálják tartani a tempót.

Az abszolút megoldás még várat magára, de leleményes és bíztató – illetve működő – alternatívák ma is léteznek. A vertikális farmolás például városi környezetben teszi lehetővé a növénytermesztést, de saját magunknak szintén termelhetünk, akár otthoni akvárium akvaponikus rendszerré alakításával. A legújabb megoldás ezek kiegészítője lehet: kiderült, hogy üvegszilánkból is lehet termőföld.

Üvegen termesztett élelmiszer

Az amerikai Rio Grande Valley Egyetem (UTRGV) kísérletekkel bizonyította, hogy a talajba kevert üvegdarabok nemcsak felgyorsítják a növények növekedését, hanem a gombás fertőzések megelőzésében is fontos szerepet játszanak.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!