Kedden a Paksi Atomerőmű 3. blokkjában az SZBVR (szabályozó és biztonságvédelmi rendszer) működésének hibájáról érkezett jelzés.

A hírt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. jelentette meg, közleményben.

Azt írták:

a jelzés nem igényelte a blokk üzemének bárminemű korlátozását, a hibafeltárás pedig az érvényes utasításokban foglalt előírások alapján megkezdődött.

A hibakeresés során az érintett berendezéseken ellenőrzéseket, panelcseréket, adatgyűjtéseket és ezek értékelését végeztük el. A hibakereséséi tevékenységet az SZBVR vezérlését tervező és gyártó Skoda cég helyszínen lévő mérnökei támogatták."

A 3. blokkot végül leterhelték és olyan üzemállapotba hozták, ahol az érvényes korlátozások betartása mellett további ellenőrzéseket és hibajavítást tudnak végezni. A végrehajtandó műveleteket elvégzik.

A tervek szerint szükséges próbák és tesztek végrehajtása után hétvégén érik el a névleges teljesítményt.

"Az esemény egy meghibásodás, amit terven felüli karbantartás keretében megjavítunk. Az esemény nem jelentésköteles, nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs és így INES besorolás sem értelmezhető, a környezetre semmilyen hatása nincsen" - áll a közleményben.

Tavaly októberben a Paksi Atomerőmű 2. blokkját állították le terven felüli karbantartás, illetve egy gépészeti berendezés meghibásodása miatt.

Idén márciusban pedig műszaki okok miatt csökkentették a paksi atomerőmű teljesítményét. A 3. blokk gőzfejlesztő szintszabályozó szelepe hibásodott meg.