A két bolygó az együttállásnak köszönhetően nagyon közel lesz egymáshoz (a szakkifejezések ismerőinek: alig 20 ívperc választja el őket egymástól), így igen látványos fotókat lehet készíteni róluk kisebb teleobjektívvel, valamilyen tájelemmel kombinálva - írja a National Geographic.

A lap azt tanácsolja: akkor se adjuk fel, ha nem teljesen tiszta az ég alja, hiszen mindkét bolygó elég fényes ahhoz, hogy egy vékony fátyolfelhőzeten, vagy akár talaj közeli sekély ködön is átvilágítson. Ráadásul ekkor szép fényudvarok is megjelenhetnek körülöttük a felhő vagy a pára szemcséinek fényszóró hatására.

Ha ezen a napon véletlenül pont különösen tiszta lesz az égbolt (például egy elvonuló hidegfront után), meg lehet próbálkozni a bolygók nappali égen való észlelésével is.

Azonban mivel elég közel, alig 14 fokra vannak a Naptól, mindenképp fontos úgy helyezkedni, hogy a Napot kitakarja valami, védőszemüveg nélkül belenézni ugyanis veszélyes.

venuszjup2

Egy korábbi együttállás. (Stec Krisztián - meteokarpaty fotója az Időképről)

A nappali megfigyelés egy kis távcsővel a legegyszerűbb, de az igazán éles látásúak a Vénuszt enélkül is észrevehetik (a Jupitert viszont semmiképp). A legnagyobb esély délelőtt 10 és 11 óra között van, mivel ekkor járnak a legmagasabban az égen a bolygók.

VIDEÓ: A NASA ezzel a kis előzetessel szeretné felhívni a figyelmeteket:



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!