Újabb külföldi tulajdonú vállalat döntött úgy, hogy gyártókapacitását Magyarországon fejleszti, az ehhez szükséges gyárat pedig Nyergesújfalun építik fel. A japán tulajdonú Zoltek Zrt. új üzemének alapkő-letételén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett.

A miniszter az Index beszámolója szerint péntek délután

a külügyminisztériumtól helikopterrel érkezett meg a helyszínre.

A lap számítása szerint az utat autóval kb. egy óra alatt lehet megtenni a Bem József tértől.

A minisztérium a lapnak azt írta:

"Szijjártó Péter azért utazik helikopterrel, mert a Vang Ji kínai külügyminiszterrel zajló tárgyalás után 20 perc alatt kell odaérnie Nyergesújfalura, a 127 milliárd forint értékű beruházással kapcsolatos megbeszélésre".

Az ünnepélyes alapkő-letételen a miniszter közölte, hogy a japán tulajdonú Toray Industries Hungary Kft. lítium akkumulátorokhoz használt szeparátor filmet előállító üzemet épít 127 milliárd forintos ráfordítással Nyergesújfalun. A beruházás 188 új munkahelyet teremt. Ezek nagy része felsőfokú, mérnöki végzettséget igényel, ezért a kormány a befektetéshez 4,7 milliárd forint támogatást nyújtott - írta az MTI.

Nikkaku Akihiro, a Toray Industries elnöke elmondta, cége 2014-ben jelent meg Nyergesújfalun, miután felvásárolta a Zoltek üzemét, ahol szénszálat gyártanak. A két ütemben megvalósuló beruházás világszinten húsz százalékkal bővíti a Toray szeparátor film gyártó kapacitását.

A cég biztosítja a világ szénszálgyártásának a felét, a termékeket szélerőművek turbináinak megerősítésére és repülőgépek fékrendszereihez használják, de az olajkutatásban és olajfúrásban, valamint a hajó- és a sportszergyártásban is alkalmazzák. A nyergesújfalui vállalat termékeivel támogatta Fa Nándort a Spirit of Hungary óceáni versenyvitorlás megépítésben.

Fotó: MTI/MTI/Bodnár Boglárka