Interjút adott a hvg360-nak Hegedüs Zsuzsa, aki kedden mondott le miniszterelnöki megbízotti posztjáról egy Orbán Viktornak küldött levélben. A miniszterelnök tanácsadójaként 2011 óta dolgozó szociológus azt mondta a lapnak, azt javasolta Orbán Balázsnak, a miniszterelnök politikai tanácsadójának, várja meg, míg el tudja olvasni Orbán Viktor a lemondólevelet. "Erre viszont azt felelte, hallja, hogy nyilatkozni akarok, ami ártana a Fidesznek. Annyit válaszoltam: ez csak Orbán Viktorra és rám tartozik."


Beszélt arról is, főtanácsadóként teljes szabadságot kapott Orbán Viktortól, másképp nem is vállalta volna a felkérést. "Ott élek, és onnan csinálom a felzárkóztatást, ahonnan akarom, és azt nyilatkozok, amit akarok."

Nagyon nem értettem egyet a homofóbtörvénnyel sem, kint voltam a tüntetésen - ahogy az SZFE átalakítása miatt tartott demonstráción is -, de akkor nem mondtam le

- vallotta be Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt most lemondott tanácsadó, aki hozzátette: "a közel két és félmillió embernek nemcsak a nyomorból való kilábalása, hanem a legalább középtávon biztosítható felzárkózása is szívügyemmé vált." Az erre kidolgozott felzárkóztatási programomat Orbán Viktor teljes mellszélességgel támogatta, ahogy Medgyessy Péter is, csak akkor még nem volt európai támogatás, így nem volt hozzá forrás - mondta a szociológus.

Bevallása szerint élhetett az Orbán Viktor által mindig is biztosított szabadságával.

Mivel azonban a tusványosi beszédben olyan kijelentések hangzottak el, amelyek túlmentek a vállalhatóság határán, másnap benyújtottam lemondásomat.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktornak korábban is voltak vitatható kijelentései, Hegedüs Zsuzsa azt mondta:

azok a mondatok nem jutottak el hozzá, mert 2014 óta nem követi a magyar médiát.

Orbán Viktor tusványosi beszédéből is csak a fajelméletre vonatkozó mondatok ütötték ki a biztosítékot, ami egy életveszélyes kaput nyit meg a diszkrimináción alapuló gyűlölködés elhatalmasodása előtt. Ezért döntöttem úgy, hogy felállok, és másnap megírtam a lemondólevelet Orbánnak.

Beszélt arról is, hogy Orbán Viktorhoz fűződő szoros barátságnak és együttműködésnek köszönhetően terjedt el, hogy Orbán Viktort leginkább ő tudja meggyőzni.

Ennek az az oka, hogy én nem a saját értékeimből adódó politikai véleményemet mondom el, hanem a közel fél évszádos szociológiai munkásságomnak köszönhetően, a társadalmi struktúrák és a különböző problémák megoldásának, a világ legkülönbözőbb országaiban bevált megoldások ismeretére támaszkodva fejtem ki az álláspontomat.

Ez szerinte 2015-ig hatékonyan működött, utána Hegedüs azt mondja, "Orbán beleszeretett Finkelstein elméletébe, amit Ron Werber vitt a szocialistákhoz és Habony Árpád a Fideszbe."

Ennek a lényege, hogy találj egy témát, amivel meg lehet osztani a társadalmat, elő lehet idézni egy háborús helyzetet. Ez a stratégia leegyszerűsíti, életveszélyessé teszi a politikai életet - magyarázta Hegedüs Zsuzsa.

Hozzátette:

Nincs baj azzal, hogy Viktor sikerre akarja vinni a pártját, de ne bármi áron. A megosztottság elfogadása a demokrácia halálát jelenti.

Hegedüs úgy fogalmaz, leüvöltötte Orbán Viktor fejét, de a miniszterelnök

hallgatott, mint a csuka. Az is bizonyítja, hogy ez milyen komoly barátság volt. És ez most sem változott, ezért a válaszlevelemet a szokásos "változatlan szeretettel" írtam alá.

Azt is mondta, vannak olyan témák, amiket nem lehet felhasználni. "A fajgyűlöletben, diszkriminációban nem vagyok partner." és hogy a tusványosi kijelentés

sokkal súlyosabb ügy, mint a homofóbtörvény volt.

Arra a kérdésre, hogy a Soros-plakátokat antiszemitának tartotta-e, azt válaszolta,

Nem, de ettől még elfogadhatatlanok voltak.

Szóba került az interjúban az áprilisi választás is, amiről Hegedüs Zsuzsa azt mondta, "Több más mellett van egy nagyon komoly oka annak, hogy a Fidesz újra kétharmaddal nyert. A választási törvény utolsó pillanatos - ezért felháborító - módosítása után az ellenzék kénytelen volt összeállni. Én akkor nagyon bizakodó voltam, főleg, hogy Gyurcsány Ferenc is hátralépett, aki csak célpont lett volna.

Beszélt arról is, hogy nagy katasztrófát lát most.

Méregdrága kínai hitelből élünk és a jogállamisági eljárás miatt egy fillért sem fogunk kapni.

Orbán Putyinhoz fűződő kapcsolatát pedig életveszélyesnek és elfogadhatatlannak tartja, majd hozzátette:

Orbánnak nagyon sokba került a Putyin-barátság: a háború óta például áll a bál a lengyelekkel, ami egyébként nem rossz.

Arra nem számít, hogy lemondásával más is követi a példáját:

Lett volna 10 órájuk arra, hogy megtegyék.

Reagált Deák Dániel véleményére is. A Fidesz-közeli Megafon egyik véleményvezére nem sokkal Hegedüs lemondása után azt írta Facebookon, hogy távozása nem nagy veszteség, mert az elmúlt években a munka helyett inkább a pénzszóró botrányoktól volt hangos a szociológus. Hegedüs erre a hvg360-nak adott interjúban azt mondta:

Nem tudom, ki ez az úriember, és nem tudom, milyen pénzszórásról beszél, mivel főtanácsadóként nem rendelkezem költségvetéssel.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!