A szakemberek véleménye megoszlik arról, hogy milyen munkákba szállhatnak be a megrendelő kliensek egy ház építése során, de abban egyetértenek, hogy leginkább azokba, amelyekhez valamennyire értenek, vagy végezték már korábban.


Bár sokan azt gondolnák, hogy főként a befejező munkálatok azok, amelyek esetében beszállhat az ügyfél - mint például a festés, vagy a parketta lerakása -, a hozzáértők szerint nem így van. Ugyanis épp ezek azok a munkálatok, amelyek precíz, hozzáértő kezeket kívánnak, hiszen az új ház lakója azokat a falakat és burkolatokat fogja nézi a következő évtizedekben, tehát érdemes tökéletes pontossággal elvégezni.

Ugyanakkor akadnak egy építkezés során valóban olyan munkák, amelyeket a megrendelő is elvégezhet, sőt, azzal akár időt és pénzt is megtakaríthat magának. Például a bontási munkálatokban - kellő odafigyeléssel - részt vehet szakember irányítása alatt. Továbbá bármely segédmunkában, amely oktatás nélkül is elvégezhető, például lapátolás, talicskázás. Ezek többnyire olyan munkák, amelyeknél a fizikai erő az, amire elsősorban szükség van.

De pénzt takaríthat meg magának a megrendelő akkor is, ha például a különböző építőanyag törmelékeket szortírozza, és azokat nem vegyes építési hulladékként szállíttatja el, hanem válogatott formában. Utóbbi átvétele töredékáron történik a vegyes építési hulladékhoz képest. Továbbá bizonyos munkálatok esetében is sok pénz lehet megtakarítani. Komoly fizikai munkát igényel például a falvezetékek helyének kivésése a falakban, ám szakipari munkások magas költsége miatt még akkor is olcsóbban csinálhatjuk meg magunk ezt a munkát, ha szerszámot kell hozzá beszereznünk, vagy bérelnünk.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szakemberek szerint akadnak olyan munkálatok, amelyeket egyenesen tiltani kell a laikus kezek elől, ugyanis balesetveszélyesek. Ilyenek a már említett bontási munkálatok egyes részei, ugyanis a tartószerkezetek bontása esetén ezek fizikai viselkedése meglepheti a hozzá nem értőket, és balesetet okozhatnak. De ugyanilyen minden árammal kapcsolatos munka is, amelyek szintén kockázatosak avatatlan kezek számára.

Így ne legyen rémálom az építkezés!

Családi ház építése okosan: energiahatékony és innovatív építőanyagokból, megfelelő kivitelezéssel. Először építkezik? Segítünk!

A cikk a Wienerberger támogatásával készült.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!