Sajnálatos haláleset történt az angliai Nottinghamben még 2017 decemberében: egy 5 éves kislány életét vesztette, miután az orvosok félrediagnosztizálták, és nem kapta meg a kellő kezelést. A tragédia után nyomozás indult, ennek részletei jelentek meg most a brit sajtóban.

Ava Macfarlene-t a The Queen's Medical Centre klinikára vitte az édesanyja, mert a kicsi lázas volt, piros kiütések jelentek meg rajta, és nagyon fásult volt.

A kórházban egy rövid vizsgálat után az orvosok azt mondták, ez csak egy "tipikus gyerekbetegség", vagyis egy olyan vírust kapott el a kislány, ami most terjed a városban. A gyereknek fájdalomcsillapítót írtak fel, majd hazaküldték. A kis Ava állapota azonban rohamosan rosszabbodott otthon. A szülei visszavitték a kórházba, de a megfelelő kezelést már későn kapta meg: másnap hajnalban életét vesztette.

A nyomozás során kiderült, hogy a kislány vérmérgezésbe halt bele, amit toxikus sokk szindróma váltott ki. Ez egy olyan bakteriális fertőzés, amely káros anyagokat bocsát ki a véráramba, ami a szervek elégtelenségét okozhatja.

A nottinghami bíróságon a gyászoló anya, Lesley Gearing elmondta, hogy kislánya már a halála előtt egy héttel gyengélkedett. Akkor ijedtek meg, amikor csúnya bőrkiütések jelentek meg a kicsi testén, később pedig már légzési nehézségei is voltak.

"Olyan volt, mintha azzal is bántanánk, amikor hozzáérünk. Amint letettem az ágyra, elaludt. Beadtam neki a gyógyszerét, de úgy, mint egy babának, mert nem tudta felemelni a fejét"

- emlékezett vissza az édesanya.

Ekkor a szülők úgy döntöttek, hogy kórházba viszik a gyereket - ez december 13-án dél körül volt. A klinikán előbb egy nővér nézte meg a kislányt, majd egy orvos is, de mint kiderült, egyikük sem vizsgálta meg olyan alaposan, hogy felismerjék a vérmérgezés jeleit. A szakember a bíróságon is elmondta, hogy

a tünetek alapján azt hitte, ez egy fertőző betegség, ami sokkal gyakoribb, mint egy bakteriális betegség, és bevallotta, hogy nem végeztette el azokat a vizsgálatokat, amelyekből kiderült volna, hogy Avának vérmérgezése van.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>