Csodálatos jelenséget észleltek Hawaii egyik szigetén - a vulkánkitörések következménye lehet.


A Kilauea vulkán május harmadika óta újra aktív, azóta 2250 kisebb, vagy nagyobb földmozgást mértek a Nagy Szigeten és környékén.

A kiömlő láva rengeteg kárt okozott: elpusztította és leégette az útjába kerülő házakat és növényzetet, és miután elérte és használhatatlanná tette az egyik fontos országutat, folyamatosan ömlik az óceánba.

A pusztítás után váratlan és szép következményei is voltak az aktív vulkáni tevékenységnek:

a napokban kicsiny, zöld drágakövek hullottak az égből.

Az olivin gyakori egyébként a hawaii vulkánok lávájában. A kitörő vulkán által megolvasztott lávából kikristályosodhat az olivin, hogy aztán drágakőként hulljon alá.

Ezeknek az olivin kristályoknak a dárgakőváltozata a peridot, ezek közül a peridotmacskaszem és a csillagperidot igazi ritkaságnak számít.

A peridot egyike azon kevés drágaköveknek, melyeknél az előforduló szín csak egy színt jelent: alapvetően ez az olajzöld szín. Zöld színének intenzitása azonban attól függ, hogy mennyi vasat tartalmaz a kristály szerkezete. Így az egyes peridot drágakövek színe a sárga-zöld színűtől kezdődően az olajbogyó színűn át a zöld, barnás-zöld színig változhat. A legértékesebbnek a sötét, olajzöld színváltozat tekinthető.

A zöld szín megtévesztő lehet, időnként összekeverik a smaragddal.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!