860 milliárdot fordít a kormány az év végén fejlesztésekre - írta közleményében a Pénzügyminisztérium. Gazdaságvédelmi, oktatási-nevelési, valamint egészségügyi fejlesztések, kulturális tevékenységek finanszírozása, kórházak adósságrendezése és számos helyi kezdeményezés támogatása is szerepel a kormány év végi forrásbiztosító határozatában, amely alapján több mint 860 milliárd forintot fordítanak fejlesztésekre - írja az MTI.

A Pénzügyminisztérium továbbra is azzal számol, hogy a járvány következményeként a bruttó hazai termék 6,4 százalékkal csökken az idei év egészében, míg a hiány a GDP 9 százaléka körül alakul. Hozzátették: a következő években is cél marad a költségvetési hiány és az adósság csökkentése.

Az év végi 861,8 milliárd forintos költségvetési támogatásnak számos eleme olyan, amely egy-egy fejlesztés vagy beruházás jövő évi előfinanszírozását jelenti - közölték. A helyi önkormányzatok és a megyei jogú városok mintegy 28,6 milliárd forintos plusz forrással számolhatnak. A közúthálózat korszerűsítése mellett számos helyen újulhatnak meg bölcsődék, óvodák és iskolák. A kórházak adósságfinanszírozására 44,5 milliárd forintot költ a kormány. Emellett több felsőoktatási intézmény terhei is csökkennek a ppp-konstrukciók kiváltásával.

Hangsúlyozták: a gazdaságvédelmet szolgáló források közül kiemelkedik a Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósításának előkészítése, valamint a szálláshely-szolgáltatók meghiúsuló foglalásaiból eredő bevételkiesés részleges megtérítésére szánt 4 milliárd forint.

Fontos részét képezi a bejelentett fejlesztési forrásnak az egészségügyi, kulturális és oktatási célú programok finanszírozása. Így jut pénz többek között mentőállomás létesítésére, a fővárosi kórházak fertőtlenítési célú felújításával kapcsolatos beruházásokra, a Budapest Diákváros-fejlesztés elindítására is - írták.

hirdetés

Hozzátették: az örökségvédelem és a nemzeti emlékezetpolitika megerősítésére szánt összegekből megkezdődhet például a fertődi Esterházy-kastély és a hédervári kastély felújítása. Hasonlóan kiemelt cél az egyházi beruházások, a tehetséggondozó programok megsegítése, valamint a Kárpát-medencei fejlesztések támogatása, így például a kolozsvári Szent Mihály templom, valamint a szamosújvári ferences kolostor rekonstrukciója és a zentai kis zsinagóga épületének felújítása - írták a közleményben.

A Portfolio.hu a Magyar Közlöny adataiból gyűjtötte össze, hogy az egyes ágazatok mire számíthatnak.

"Gyors számításaink szerint 713,4 milliárd forintot költ el a kormány a Gazdaságvédelmi Alap terhére. Ez az alapból korábban megvalósított egyszeri költések közül messze a legnagyobb"

- írják. Az alapból megvalósított kiadások teljes összege eléri a 3977 milliárd forintot, ami több mint 4-szeresen meghaladja az alap eredetileg meghatározott 923 milliárd forintos keretét. A lap megjegyzi, hogy az elmúlt 1,5 hónapban gyorsult fel igazán a kormányzati költekezés tempója. Ennyi idő alatt hajtott végre ugyanis 1900 milliárd forintnyi extra költést a kormány (és az utolsó 1000 milliárd forint elköltéséhez csupán 10 napra volt szüksége).

Lapozz a részletekért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés