Több mint 16 ezer köbméter szennyvíz került a Sződrákosi-patakba. Az érintett polgármestereket csak napokkal később értesítették az esetről.


Több mint 16 ezer köbméter szennyvíz került a Veresegyháztól Vácrátótig halastavakat ellátó Sződrákosi-patakba - írja a hvg.hu.

Egy elrozsdásodott szennyvízcső kilyukadt a Medveotthon közelében, ezért engedte a DMRV Zrt. a Búcsú téri átemelőnél a patakba a szennyvizet a szennyvíztisztító-telep helyett a veresegyházi Tavirózsa Egyesület szerint.

- írta Facebook-oldalán a civil szervezet az augusztus 16-án történt eset következményeiről. A patak ráadásul a Nemzeti Ökológiai Hálózat része, egy sor védett halfajnak adott otthont.

A szennyezést a veresegyházi tavakból leengedett tiszta vízzel próbálták hígítani, ennek ellenére a szennyezett víz már a lejjebb fekvő vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert vizeit is veszélyezteti.

A portál állítása szerint a DMRV Zrt. megpróbálta eltussolni az ügyet, erre utal, hogy Szabó István őrbottyáni polgármester csak múlt péntek éjjel értesült a két nappal korábban történt ökológiai katasztrófáról.

A polgármester csak ezt követően tudta értesíteni a katasztrófavédelmet és a Vízügyi Főigazgatóságot, amelyek vízminőség-vizsgálatot végeztek, ennek eredménye alapján pedig azonnal elrendelték a legmagasabb fokú vízminőség-védelmi készültséget.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!