Budapest költségvetése a korábbi 500 milliárdról 300 milliárd alá esett, a fővárosi intézmények elvonása után. Ráadásul a város hatalmas hitelt vett fel - írta meg a Népszava.

Az eladósodás egy éve indult el, idén év elején már 80 milliárd forint volt, amit év közben újabb, többmilliárdos összegek felvétele követett. Az ígért fejlesztési kölcsönök lehívásának eddig még nincs jele.

A lap szerint Budapest adóssága meghaladja a 80 milliárdot, ami az elfogadott költségvetés alapján év végére már 120 milliárdra nőhet, a betervezett további hitelfelvételek nyomán.

Az eddigi hatalmas hitel a 3-as metrókocsik felújításából adódik, a munkákra Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megállapodása nyomán került sor.

A lap emlékeztet rá, hogy a főváros új metrókocsikat akart venni, de a kormány csak felújításra adott hitelgaranciát, és végül az orosz cég annyiért végezte el a munkát, amennyiért már új szerelvényeket lehetett volna beszerezni.

A helyzetre való tekintettel a választások után Karácsony Gergely új főpolgármester felvetette az adósságrendezés kérdését. Ez a lépés nem szokványos egy önkormányzati választás után, de nem is lenne példa nélküli - írja a Népszava. De hozzáteszi, hogy ilyen jellemzően csak baráti kormányok esetén szokott előfordulni.

Fotó: MTI, Balogh Zoltán