Szaúd-Arábia kizárja a meggyilkolt ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében a két magas rangú gyanúsított kiadatását - jelentette be vasárnap Ádel al-Dzsubeir, a szunnita királyság külügyminisztere.


Nem adjuk ki állampolgárainkat

- szögezte le a szaúdi diplomácia vezetője.

Egy török bíróság december 5-én adott ki elfogatóparancsot az isztambuli főügyészség kérésére a szaúdi hírszerzés vezetőjének volt helyettese, Ahmad al-Asszíri, valamint Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös volt tanácsadója, Szaúd al-Kahtáni ellen.

A török vádhatóság szerint erős a gyanú, hogy Asszíri és Kahtáni is a gyilkosság kitervelői között van. Az elfogatóparancs szerint a két tisztségviselőt a többi között előre kitervelt gyilkossággal vádolják.

Emellett Asszíri és Kahtáni is gyanúsítottja annak a büntetőpernek, amely a Hasogdzsi-ügy miatt Szaúd-Arábiában indult. A rijádi eljárásnak összesen 21 érintettje van, közülük 11 ellen emeltek vádat eddig, de folytatódik a nyomozás a többiek szerepét illetően.

Miután Recep Tayyip Erdogan török elnök többször a gyanúsítottak törökországi felelősségre vonását sürgette, és az isztambuli főügyészség október végén az ügy 18 gyanúsítottjának kiadatását kérelmezte Szaúd-Arábiától, a szaúdi főügyész leszögezte, hogy a tetteseket Rijádban fogják bíróság elé állítani.

A gyilkosság napján, október 2-án 15 szaúdi férfi érkezett két magánrepülőgéppel Isztambulba, megölték Hasogdzsit a szaúdi főkonzulátuson, minden bizonnyal feldarabolták a testét, és még aznap visszarepültek Rijádba.

Ankara állításával szemben a szaúdi vádirat szerint Hasogdzsival nem előre kitervelten, hanem dulakodás következményeként végeztek.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Erdem Sahin)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!