Miután most már néhány kivételtől eltekintve minden magyar kórháznak fogadnia kell koronavírusos betegeket, akik oxigénterápiára vagy lélegeztetésre szorulnak, sokkal több fogy az orvosi oxigénből, mint eddig bármikor. Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója a Növekedés.hu-t úgy tájékoztatta: október végéig jellemzően a cseppfolyós oxigénellátás iránti igény nőtt, átlag 50 százalékkal a normál körülményekhez képest. November elejétől mostanáig ez már kétszeres mennyiségre emelkedett. Múlt hét óta pedig ugrásszerűen nőtt a palackos oxigén iránti igény is, a normál helyzethez képest mintegy háromszorosára - teszi hozzá a lap


Hasonló igénynövekedésről számolt be a Növekedés.hu-nak a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója, Hegedüs Ákos is: ők 30-35 százalékkal több cseppfolyós és palackos orvosi oxigént szállítanak jelenleg a kórházakba, mint korábban.

A lap szerit a covidos betegek oxigénterápiájához, illetve lélegeztetéséhez szükséges orvosi gázból

a jelenlegi igények többszörösét tudják biztosítani a piac legnagyobb hazai kórházi beszállítói.

Mindkét cég vezetője úgy véli, hogy cseppfolyós és palackos orvosi oxigénből is nagy valószínűséggel biztosítható a szükséges mennyiség. Mint a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója fogalmazott, a jelenlegi kórházi igények 8-10-szeresére is van elegendő gyártási kapacitás van, illetve átcsoportosítható ipari oldalról, de akár külföldről is behozható orvosi oxigén.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!