Állítólagos háborús bűnök miatt halálra ítélte Donald Trumpot a jemeni bíróság, írja a Daily Star. Az amerikai elnököt további kilenc vádlottal, köztük a szaúdi királlyal és koronaherceggel, valamint a volt amerikai védelmi miniszterrel együtt ítélték el Jemenben.

A bíróság szerint Trump és a többi vádlott felelős egy 2019-es iskolabuszt ért légicsapásért, melynek során 51 ember vesztette életét, köztük 40 diák. A vádlottakat további 10 milliárd dollár (3000 milliárd forint) megfizetésére is kötelezték.

A tárgyalást a vádlottak távollétében folytatták le a hútikhoz köthető bíróságon.

Jemen nemzetközileg elismert kormánya 2014 óta harcol az Irán által támogatott húti mozgalommal, mely az ország északi területeinek nagy részét és a fővárost is elfoglalta. Az ENSZ a jemeni konfliktust a világ legsúlyosabb humanitárius katasztrófájának nevezte.

hirdetés

Az összecsapásokban több mint 100 ezer embert, főleg civileket öltek meg, és további milliók menekültek el.

Közben a Jemenben halálra ítélt Donald Trump a napokban tért vissza kórházi koronavírus-kezeléséről a Fehér Házba. Az amerikai elnök állítása szerint remekül van, jobban érzi magát, mint húsz éve, és nagy lendülettel készül a novemberi elnökválasztásra.



hirdetés