Mint azt mi is megírtuk, szombaton belefulladt egy férfi a budakalászi Lupa-tóba. Később a Lupa üzemeltetői közleményben erősítették meg a tragédia hírét. Ebből kiderült, hogy egy 70 év feletti férfi az áldozat, akit sokáig csak a parton kerestek.

A hírre közben reagált a strandon dolgozó vízimentő szolgálat, akik közleményükben azt írják: a család nem pontos időpontokat adott meg nyilatkozatában és hozzáteszik, hogy először azt az információt kapták, hogy a férfi hamar előkerült.

"Természetesen érthető, hogy a családtagok a sajnálatos baleset felelőseit meg akarják találni és elsősorban az üzemeltetőt és/vagy a vízimentőket okolják a bekövetkezett események miatt. Az esettel kapcsolatban az alábbi kiegészítő információkat szeretném megosztani, annak érdekében, hogy megelőzhetők legyenek a hasonló tragédiák" - írja a közleményben Seller András, a SZVTSZ elnöke.

"Az Indexen megjelent cikkben az idős férfi fia azt nyilatkozta, édesapja fél kettőkor szólt, átúszik a tó túlsó partjára az unokájához. Az időpont nem stimmel, mert a helyszínen a szolgálatban lévő vízimentőnek 13:15-13:30 között szóltak, hogy nem találják a férfit"

- teszi hozzá a közlemény, kiemelve, hogy ezek után azt az információt kapták, hogy a férfi meglett, majd csak 10 perccel később derült ki, hogy mégsem az eltűnt személyt találták meg.

A közleményt azzal folytatják, hogy akkor a vízimentő azonnal rádión a helyszínre kérte a motorcsónakot és további kollégákat a vízben történő kereséshez.

"Azt nem vitatjuk, hogy az elhunyt, kora (74 év) ellenére jó úszónak számított, habár a jó úszástudás szubjektív, nem mindegy milyen körülmények között vizsgáljuk....A tó vízmélysége több helyen meghaladja az 5 métert, ezért jelzi tábla a parton, hogy mélyvíz, amit a férfi fia el is ismer. A hozzátartozók egybehangzóan állították, hogy családtagjuk italos állapotban volt, a mértékében már nem volt egybehangzó vélemény" - áll a levélben, ami kiemeli, hogy a baleset bekövetkeztében az ittasság is közrejátszhatott.

"Minden fórumon hangot adunk annak az alapvető szabálynak, hogy tudatmódosító szerek (alkohol, kábítószer és egyes gyógyszerek) hatása alatt ne menjenek vízbe az emberek, mert tragédia lehet a vége. Ilyen fő szabály még, hogy a krónikus betegségben szenvedők se menjenek számukra ismeretlen vízbe úszni, mert egy esetleges rosszullét beláthatatlan következményekkel járhat" - folytatja a közlemény írója hozzátéve, hogy sajnos nem lehetséges minden egyes strandoló mellé vízimentőt állítani.