Katonai tiszteletadással, hajós temetésen vesznek hamarosan végső búcsút a hajókatasztrófát szenvedett Hableány magyar kapitányától és matrózától a Dunán, írja a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, az L. László kapitány és P. János matróz hamvait tartalmazó urnákat napokon belül a Panoráma Deck Kft. hajóiról fogják a Duna budapesti szakaszán a folyóba süllyeszteni. Mivel P. János a hajózás előtt a szolnoki mélységi felderítők századosaként szolgált,

a hajós szertartás alatt katonai tiszteletadásra is sor kerül.

A Kft. szóvivője a lapnak azt mondta, a cég állja a hajós temetés teljes költségét, a szertartás részleteiről pénteken tájékoztatják a sajtón keresztül a közvéleményt.

Mint ismert, a Hableány sétahajót május 29-én este előzte az eddigi adatok szerint szabálytalanul a Viking Sigyn norvég tulajdonú, svájci zászló alatt hajózó szállodahajó, majd a Margit híd középső pillérnyílásában utolérte és maga alá gyűrte.

Huszonhat dél-koreai utas, köztük egy hatéves kislány és két magyar hajós vesztette életét a katasztrófában. Hét távol-keleti utast élve sikerült kimenteni az áradó Dunából.

Szakértők szerint a szörnyű balesethez nagyban hozzájárulhatott a szállodahajó speciális orra, ami 8-10 méteres hosszúságú, víz alatti torlóhullámokat vetett maga előtt, ezek fordíthatták elé a magyar sétahajót.

Az egyetlen gyanúsított egyelőre a Viking Sigyn 64 éves ukrán kapitánya, Jurij C., aki, miután kifizette a 15 milliós óvadékot, június 13-án elhagyhatta a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetet. Ezután bűnügyi felügyelet alá került, ami legfeljebb négy hónapig tarthat. A férfi a folytatólagos gyanúsítotti kihallgatásai során sem tett vallomást.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>