Orbán Viktor a minisztereivel a magyar és a grúz kormány együttes ülésén vett részt a héten. A Külügyminisztérium szerint az első napokban sok magyar nem élt a felkínált lehetőséggel és önként döntött a maradás mellett.


Elérte az ötszázat a kormány által Izraelből kimenekített magyarok száma a Külügyminisztérium közlése szerint. Hadházy Ákos szerint azonban azért csak mostanra, mert több nap is kimaradt a mentőakcióból, a honvédségi gépek ugyanis Grúziába szállították a kormányt, ezért nem tudtak Izraelből evakuálni - számolt be róla az RTL Híradó.

Az első két nap alatt több mint 300 magyart sikerült kimenekíteni a honvédségi gépekkel, utána azonban több napon keresztül csak hajóval vagy más repülővel tudtak kijutni a magyarok Izraelből.

A nehéz körülményekre panaszkodtak többen a csütörtök este a honvédségi repülővel Budapestre érkező magyarok közül is.

- mondta az egyikük.

Az utasok többsége a kormány helyett a zsidó közösségeknek köszönte meg a szervezést.

Orbán Viktor a héten Grúziában járt a magyar és a grúz kormány együttes ülésén. A miniszterelnök egy nappal azután érkezett az országba a honvédségi géppel, hogy a repülő elhagyta Izraelt a kimenekített magyarok első csoportjával.

- mondta Hadházy Ákos, aki szerint árulkodó, hogy csak a kormányülés végeztével folytatták a magyarok légi kimenekítését.

"A honvédségi repülőgépeknél elsődleges volt inkább a kormánytagok szállítása Grúziába, mint az Izraelben rekedt honfitársaink hazaszállítása” - jelentette ki a független országgyűlési képviselő.

A Külügyminisztérium az RTL Híradó megkeresésére azt közölte, hogy az első napokban sok magyar nem élt a felkínált lehetőséggel és önként döntött a maradás mellett, később azonban sokan jelentkeztek, hogy inkább mégis mennének. Az újabb akciót biztonsági és logisztikai szempontok alapján időzítették és arra is időt kellett hagyniuk, hogy mindenki kiérjen a repülőtérre.

Az RTL-nek nyilatkozó hazatérő magyarok többsége azonban arról beszélt, hogy az utolsó napokat már mind a repülőtér közvetlen közelében töltötték az indulásra várva.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!