Hadházy egy levélből szerzett tudomást arról, hogy nyáron egy idős német urat ott kezeltek, és a német áraknál is többet kértek tőle az ellátásért. A pénz egy hévízi fideszes képviselő magánegészségügyi cégéhez vezet.


Egészen hajmeresztő történetet osztott meg a Facebookon hétfő reggel Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő.

„Itt tartunk: AZ UZSOKI KÓRHÁZBAN MÁR A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IS (!) HAMARABB KAPJA MEG AZ, AKI A "VIP AMBULANCIÁN" ELEGET (arcátlanul sokat) FIZET.

Ráadásul az alább ismertetett eset és a dokumentumok szerint úgy tűnik, alkalmanként egészen szemérmetlenül lehúzzák a betegeket.”

– írta Hadházy, hozzátéve, hogy ez a VIP-osztály más, mint a Honvédkórházé, mert itt nem kifejezetten a politikusok és rokonaik a VIP -zemélyek, hanem egyszerűen azok, akik hajlandóak nagyon sokat fizetni.

– vélekedett a képviselő.

A VIP-részleg úgy került Hadházy látókörébe, hogy egy nyáron történt esetről beszámoló levelet kapott.

„Németországban házi gyermekorvosként dolgozom. Aug.16-án rendelés végén bejött egy idegen idős német úr és a segítségemet kérte, mondván én tudok magyarul, ők meg nem, és gondja van a sürgősségi ellátásról Magyarországon kiállított számlájával az itteni biztosítónál.

A biztosító, ahol a külföldi utasbiztosítást kötötték, közölte viszont, hogy erre a számlára nem fizet, neki olyan kell, ahol tételesen van felsorolva mi mennyibe került, egy végösszeg neki nem elég. Kérdezgettem közben az idős urat, hogyan történt ez az ellátás. Elmondta, hogy dunai hajókiránduláson voltak a feleségével, akinek magas lett a vérnyomása, nagyon fájt a feje és a mentőorvos azt tanácsolta neki, hogy menjen kórházba ezzel a panaszokkal. A tanácsot megfogadták.

Megtörténtek a vizsgálatok, eljutottak a fizetéshez. Először számla nélkül kellett volna helyben fizetniük, mire az idős úr mondta, hogy számla nélkül nem fizet. Végül email-en kaptak számlát, fizettek, gondolván minden rendben van. A tőle kapott papírokon először telefonszámot kerestem. A számlán semmilyen telefonszám sem volt, a számlakiállító program weboldalán sem találtam telefonszámot. Próbálkoztam a kórház számviteli osztályánál.

Erre mondtam, hogy itt van előttem a számla, ez már pedig német nyelvű eurós végösszeget tartalmazó számla. Kérte, hogy küldjem el neki emailben, megnézi és visszahív. Természetesen az ambuláns lappal együtt elküldtem. Egy kis idő múlva visszahívott, és elnézést kért, hogy nem tud segíteni, mert nem tudja milyen számla ez, ilyet még nem látott. Azt mondta beszélnie kell a főorvos úrral, meg kell kérdeznie, hogy mi és hogyan történt és majd a hosszú hétvége után visszahív.

A kórház kontrollingos hölgyével folytatott pénteki telefonbeszélgetés után elkezdtem az interneten keresgélni a számlán szereplő szolgáltató után.

A számlán szereplő számlaszám megegyezik a céginfon szereplő egyik számlával . Kíváncsi voltam a részletes számlára, így megkértem a hölgyet, hogy küldje el nekem, mert érdekelne mennyibe kerülnek a vizsgálatok Magyarországon. Természetesen elküldte. Ez még mindig nem tűnik szabályos számlának, nem tudom a biztosító vissza fogja-e fizetni nekik erre a pénzt. Az asszisztensnőmmel megpróbáltunk kíváncsiságból utána nézni mennyibe kerülnek nálunk-

– állt a levélben.

„A kórház gyors és korrekt válaszából megtudtam, hogy a VIP osztályon és az ambulancián a kórház orvosai és ápolói dolgoznak, kórházi ellátási lapot adnak ki, de állami munkaidejükön felül. Valóban végeznek sürgősségi ellátást is.”

– derítette ki a levélíró.

„A kórház tájékoztatása szerint

A konkrét esetről azt mondták, hogy a német hölgyet nem az Országos Mentőszolgálat, hanem a kirándulóhajóval szerződésben álló Smart Hospital Kft munkatársa látta el a hajón. A tájékoztatás szerint -a levéllel ellentétben- nem a Sürgősségi Belgyógyászati Osztály, hanem

– írta.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy az Uzsoki Utcai Kórházat „az élet kényszerítette rá” a VIP-osztály működtetésére:

„Hogy miért vetõdött fel egyáltalán az elképzelés? Mert képesek vagyunk rá, mert egyedülállóak a körülményeink, mert olyan a szakmai csapatunk, amilyet máshol csak remélnek. De van egy prózai ok is. Rákényszerített bennünket az élet. Azt hiszem, kevés kórház van olyan kivételes helyzetben, mint az Uzsoki Utcai Kórház. Szárnyalnak az osztályok, egyedülálló a szakmai színvonalunk, az OEP bevételt tekintve a kórház elérte a lehetséges finanszírozott maximumot, jó a költségvetésünk, a múlt árnyékait egyre inkább le tudjuk vetni magunkról,

A hévízi fideszes képviselő magánegészségügyi cégéről egyébként 2022 nyarán a 444is írt már, ugyanis a cég beszámolójában arra lettek figyelmesek, hogy