A független parlamenti képviselő a sorozatos választási vereségek után sem érti, miben bíznak az ellenzéki pártok vezetői. Szerinte ebben a rendszerben aligha lehet legyőzni a Fideszt.


Nagyon rossz irányba mennek a dolgok a magyar politikában, jelentette ki a Népszavának adott interjúban Hadházy Ákos. A független parlamenti képviselő szerint ezért is tűnhet úgy, hogy nem csapatjátékos.

„A Fideszből eljöttem, mert azt mondtam, hogy nem kellene lopni, az LMP-ből pedig azért kellett eljönnöm, mert azt mondtam, hogy együtt kell működni a többi ellenzéki párttal. Nem én változtam, hanem azok a pártok, amelyeket el kellett hagynom” – mondta Hadházy a lapnak.

Arról is kérdezték a képviselőt, hogyan élte meg, hogy nemrég Orbán Viktor „szőrét hullató, rossz vidéki rókának” nevezte a parlament folyosóján.

„Nyilván nem megtervezett reagálás volt a részéről, kibuggyant belőle a "vidékizés", ami éppen ezért sokat elárul a személyiségéről. A legjobb elemzést erről a bizarr beszélgetésről egy Facebook-posztban találtam. A poszt írója eddig abban a hiszemben volt, hogy a miniszterelnök tahósága – voltak más megnyilvánulásai is, amelyek tényleg így minősíthetők – csak egy politikai termék. Ebből a jelenetből viszont kiderült, hogy ez a valóság” – válaszolta a politikus.

Hadházy szerint „már a 2018-as választás sem volt valódi választás, és azóta csak romlott a helyzet”.

„A mostani rendszer úgy van összerakva, hogy szinte lehetetlen a Fideszt legyőzni. Az, hogy ott legyen a "szinte" szó, a hatalomnak fontos érdeke. Ha még ez a "szinte" se lenne ott, és a tömegek arra a felismerésre jutnának, hogy ezeket nem lehet választáson leváltani, akkor megnőne annak az esélye, hogy más módon zavarják el a Fideszt a hatalomból” – jelentette ki a parlamenti képviselő, aki nem érti, miben reménykednek az ellenzéki politikusok.

„Ordítani és sírni tudnék, amikor ellenzéki pártok azzal jönnek, hogy majd az ő miniszterelnök-jelöltjük és kommunikációjuk jobb lesz, amivel valahogy megnyerik a választást. Be kellene látni, hogy ez nem fog menni. A Fidesz propagandagépezete szó szerint minden emberhez eljut, és láttuk, hogy mire képes. Miben reménykednek a kollégák?”

Hádházy úgy véli, hogy a változás érdekében két dolgot kell rendbe tenni a fejekben.

„Az egyik, hogy ilyen körülmények között nem váltható le a Fidesz, demoralizáló és lehangoló. De van egy másik is: ha nagyon sokan, szervezetten és elszántan lépnek fel annak érdekében, hogy megváltozzanak a körülmények, akkor ezzel a hatalommal szemben is lehet eredményt elérni.

Hadházy egyértelműnek tartja, hogy a kormánypártnak vannak beépített emberek az ellenzéki pártok soraiban. Az interjúban kitér arra is: biztos abban, hogy tovább durvul a rendszer, mert „ha a Fidesz úgy érzi, hogy baj van, akkor lépni fog, akár a megfélemlítésben is”.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!