Az ítélet azonban nem jogerős: az ügyész és a védő is fellebbezett. Az ukrán kapitány háziőrizetben marad.


Az is lehet, hogy nem kell börtönbe mennie a Viking Sigyn szállodahajó kapitányának - számolt be róla a Fókusz. Az áldozatok hozzátartozói csalódottak az elsőfokú ítélet miatt, súlyosabb büntetésre számítottak.

A 28 halálos áldozatot követelő Hableány-tragédia ügyében kedden született meg az elsőfokú ítélet:

és hat évre eltiltották a vízi járművezetéstől.

A törvények szerint, ha a hajóskapitány a kétharmadát letölti a büntetésnek, akkor feltételesen szabadulhat, a büntetésbe pedig beleszámít az előzetes letartóztatás és a háziőrizet ideje is. Ez utóbbi esetében úgy kell számolni, hogy 3 nap ér fel egy nap fogházban töltött idővel.

Csakhogy a bírónő a háziőrizetet úgy számolta be, mintha minden nap fogháznapnak minősülne. A kapitány pedig a baleset óta 4 és fél évet töltött letartóztatásban és házi őrizetben, így a Fókusz szerint a keddi, nem jogerős ítélet szerint már be sem kellene mennie a fogházba.

A tragédia magyar áldozatainak, vagyis a Hableány magyar kapitányának és matrózának családját képviselő ügyvéd azt mondta, hogy a hozzátartozók

„Elveszíteni egy közvetlen hozzátartozót, ezt valószínűleg nem lehet sem büntetéssel, sem pénzzel honorálni” - mondta Magyar György.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész és a védelem is fellebbezést nyújtott be. Az ukrán kapitánynak továbbra is háziőrizetben kell maradni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!