Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Sokan tudjuk, hogy abban az esetben, ha kigyúlna a rajtunk levő ruha, a földön kell hemperegni, vagy, hogy veszélyes üzenetet írni vezetés közben. Az élet sajnos olyan helyzetek elé állíthat bennünket, amelyekre nem vagyunk felkészülve.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amelyek egy napon még megmenthetik az életedet.

1. Az agy nem tudja egyidejűleg irányítani a mozgást és a telefonon történő írást, tehát jobb, ha arra figyelsz, hová lépsz. Ugyanez vonatkozik a rágógumival való sétára is. Soha ne kombináld ezt a két tevékenységet, mert az életedbe kerülhet.

2. Ha a repülőgép kényszerleszállást hajtott végre a vízen, ne siess azonnal felfújni a mentőmellényt. Ha a gép megtelik vízzel, nagyon nehéz lesz belőle kijutnod. Jobb, ha előbb megkeresed a vészkijáratot, és csak ezután fújod fel a mellényt.

3. A Heimlich-fogás vagy Heimlich-manőver önállóan is elvégezhető. Kevesen tudják, hogy önállóan, segítség nélkül is eltávolíthatják a légúton elakadt idegen tárgyat. Íme, hogy kell eljárni:

Szorítsd ökölbe a jobb kezedet, és helyezd a mellkasod alá, valamivel a köldök felett. Helyezd rá a másik kezedet is, hogy erősebb nyomást tudj gyakorolni. Szorítsd erősen az öklödet a testedhez, és rántsd felfele, a rekeszizom irányába. Ismételd addig a mozdulatot, amíg az elakadt tárgy el nem mozdul.

4. Ha új helyekre utazol, feltétlenül vigyél magaddal antihisztamin készítményeket. Soha nem tudhatod, milyen ételekre lehetsz allergiás.

5. Az aszpirin megakadályozhatja a vérrögök kialakulását szívroham esetén. A kutatások kimutatták, hogy akár egyetlen aszpirin tabletta elrágása megakadályozhatja a veszélyes vérrögök kialakulását. Mindössze 5 perc elteltével a vérlemezkék reakciója 50%-kal csökken.

6. Az emberi test lehetőségei az életben maradásra a következő hármas szabály szerint alakulnak: 3 percig bírjuk ki levegő nélkül, 3 óráig menedék nélkül szélsőséges körülmények között, 3 napig víz és 3 hétig élelem nélkül.

7. Ha valamilyen éles tárgy okozott sérülést, ne siess azonnal eltávolítani, mert ezzel csak még erősebb vérzést okozhatsz. Jobb, ha letakarod a sebet valamivel, és próbálod megállítani a vérzés, amíg megérkeznek az orvosok.

8. A legtöbb tűzeset során az emberek fulladásban halnak meg, nem égési sérülések következtében. Tűz esetén feküdj a padlóra, hogy minél kevesebb füstöt lélegezz be, és helyezz egy nedves rongyot a szád és az orrod elé.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!