Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Ma már nem azért panaszkodunk, mert nincs mit megennünk, hanem azért, mert az ételek többsége rossz minőségű. Rengeteg élelem esik át a finomítás káros folyamatán, a polcra kerülő termékek pedig tele vannak kétes eredetű adalékokkal, egészségtelen ízfokozókkal. Napjainkban nagyon nehéz megállapítanunk, mit is lenne jó elfogyasztanunk, az egészségünk érdekében.

Teljesen mindegy, hogy a húsimádók vagy a vegák, vegetáriánusok táborába tartozunk-e, mindannyian a változatosságra törekszünk, és olyan alapanyagokat szeretnénk a tányérunkra tenni, melyek nemcsak finomak, hanem a lehető legtermészetesebbek.

Valamennyiünknek megvannak a bevált élelmiszerei, melyeket a végtelenségig variálunk. De vannak olyan élelmek is, amik nálunk kevésbé ismertek, ám mindenféle étrendhez, még a fogyókúrákhoz is tökéletesen passzolnak, és nagyon egészségesek. Ilyen például a hajdina és a quinoa.

Hajdina

Bár az íze nagyon hasonlít a búzáéhoz, a hajdina egy illatos növény magjaként terem, amit imádnak a méhecskék. A gluténérzékenyeknek nem is kell bemutatni, hiszen e gabonában nyoma sincs az általuk került allergénnek. A hajdinát elsősorban Ázsiában termesztik, és rengeteg recept alapanyagaként hasznosítják: édességeket, tésztaféléket és italokat készítenek belőle, de reggelihez is tálalják.

8 fontos aminosav található meg a hajdinaszemekben, továbbá ásványi anyagok (mangán, réz, kalcium és magnézium), növényi rostok, fehérjék és mindössze 1,8-2,7% zsír rejlik benne, ami miatt alacsony a kalóriatartalma: 100 gramm hajdinában mindössze 154 kalória van.

A hajdina rendszeres fogyasztásával javítható a memória és a koncentráló képesség. Védi a májat és meggátolja az epekő kialakulását, megőrzi a haj, csontok és körmök egészségét, vízhajtó hatású, segíti az emésztőrendszer megfelelő működését, helyreállítja a vérnyomást.

Quinoa

Akárcsak a hajdina, a quinoa is 100%-ban gluténmentes, viszont nem gabona, mint ahogyan azt sokan gondolnánk, hanem a spenót rokona. Dél-Amerikából származik, ahol évszázadokig fontos táplálékforrást jelentett az őslakosoknak. Nálunk kevésbé ismert, de egyre nagyobb teret hódít a naturista táplálkozást követők, illetve a vegánok és a cöliákiások körében.

A quinoa egyik legtisztább forrása a jó minőségű, könnyen emészthető fehérjének. Riboflavint tartalmaz, ami csökkenti a migrénes fejfájás kialakulását és erősségét. Antioxidáns tartalmának köszönhetően hatékonyan fellép a szabad gyökök ellen. Gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatása is ismert.

Valamennyi aminosav megtalálható benne, melyre a szervezetünknek szüksége van a megfelelő működéshez. Segíti az inzulin lebontását, ami miatt enyhíti a 2-es típusú diabétesz okozta tüneteket. Magas rosttartalmának köszönhetően pedig remek gyógymód az emésztési panaszokra.

Szóval, egészségesen szeretnél étkezni, miközben odafigyelsz az alakodra és az elfogyasztott táplálék minőségére? Fontos számodra, hogy ízletes fogásokat készíts, melyek laktatnak, de nem hizlalnak? Akkor iktasd be az étrendedbe ezt a két növényt, és a tested hálás lesz érte!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!