James Bond neve a 60-as években összeforrott a Rolex-szel, olyannyira igaz ez, hogy a mai napig sokan a Rolex Submarinert tartják az eredeti 007-es órának. A híres 6538-as több filmben is szerepelt, de először a Dr. No-ban tűnt fel Sean Connery csuklóján. A búváróra tökéletesen illett a szuperkém karakteréhez, mivel hordható volt szinte bármilyen élethelyzetben. Remekül mutatott egy pólóval és farmerrel, de akció közben is lehetett viselni, sőt, öltöny mellé is kiválóan passzolt. Connery a filmekben ráadásul nem az eredeti fémszíjjal hordta, hanem egy kisebb, szövetből készült, bújtatható NATO-szíjjal, ami még különlegesebbé tette az órát. A NATO-szíjakat korábban katonák hordták, mivel a bújtatható megoldásnak köszönhetően az óra biztonságosabban rögzült a csuklóhoz, raáadásul kényelmesebb is volt, mint a bőr- vagy a gumi-szíj. Nem túlzás azt állítani, hogy a filmek hagyományt teremtettek, mivel a híres fekete csíkos szíjakat ezután Bond-szíjaknak kezdték hívni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nikon Rich (@filmandmegapixelsbrighton) által megosztott bejegyzés, Febr 2., 2019, időpont: 2:14 (PST időzóna szerint)

A másik ikonikus Bond-óra már a 007-es mozik új érájából származik, egészen pontosan a Pierce Brosnan-féle filmekből. A 90-es években az Omega szerződést kötött a James Bond-franchise-zal, így az 1997-es A holnap markában óta már ilyen órákat hord a csuklóján Őfelsége titkos ügynöke. Az Omega a Rolexhez hasonlóan egy búvárórát adott Bondra, egészen pontosan egy Seamaster Professional 300-at, ami legalább annyira sokoldalú, mint a Rolex Submarinere.

Az együttműködés hatalmas siker lett, a közönség imádta az Omegát, egyérteműen ez lett a cég legnépszerűbb modellje. Az Omega természetesen Daniel Craig Bondját is ellátja órával, ő egy Seamaster Planet Ocean kiadást hordott először, a Casino Royale-ban, a filmben egyébként el is helyeztek egy finom fricskát a Rolexnek.

Aki ezek alapján azt gondolja, hogy Bond mindig is svájci luxus csodákat viselt, az nagyot téved. A 70-es és 80-as évek órás szempontból nagyon érdekesen teltek. 1969-ben volt ugyanis a kvarckrízis, ami jócskán átrajzolta az óramárkák térképét. A kvarctechnológia térnyerése és elterjedése javarészt a Seikónak köszönhető, a japán cég innovációja szó szerint tekert egyet az iparágon, az új szelek pedig a Bond-filmeket is elérték. A kvarcórák anno nem az olcsó szinonimáját jelentették, épp ellenkezőleg. Így kerülhetett James Bond kezére egy minden szempontból formabontó, már-már csúnya, otromba, de mégis nagyon menő óra, a Hamilton Pulsar Astronaut. A futurisztikus Plusar a korábbi analóg órákkal ellentétben egy digitális óra volt és elemmel működött. Nagyjából mindennek az ellentéte volt, amit korábban a Bond-órák képviseltek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Josh Litz (@jsl_jam) által megosztott bejegyzés, Ápr 19., 2018, időpont: 2:50 (PDT időzóna szerint)

A cég akkoriban a Hamilton nevű óragyártóhoz tartozott, de az amerikaiak később eladták a brandet a Seikónak, akik azóta is birtokolják a Pulsar jogait. Apropó Seiko: kevesen tudják, de James Bond japán órákat is hordott. Az 1977-es A kém, aki szeretett engemben Bond egy Seiko LC digitális kvarcórát visel. Az óra jó lenyomata az időszaknak, akkoriban ugyanis szinte mindenki hasonló digitális órákban járkált, hasonló formájú órákat gyártott a CASIO vagy a Timex is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

1970's Punk Pin Badges (@jrnoble1979) által megosztott bejegyzés, Nov 16., 2017, időpont: 3:56 (PST időzóna szerint)

A Seiko utoljára az 1981-es Szigorúan bizalmasban tűnt fel, a filmben Roger Moore egy H357-es modellt viselt, amely digitális és analóg óra is volt egyszerre. Ez a technológia ma már nem számít éppen modernek, de a 80-as évek elején nagyon új és menő dolog volt, hogy az óra nemcsak a mutatók állásával jelezte, hogy mennyi az idő, hanem ki is írta nekünk a kijelzőre.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Seikology (@seikology007) által megosztott bejegyzés, Aug 10., 2016, időpont: 6:16 (PDT időzóna szerint)

Szponzorált tartalom

3. ÓRAAUKCIÓ 2019.október 21. hétfő, 18:00. A cikk a BÁV támogatásával készült.

Kiemelt kép: Sputnik / AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!