Gyurcsány szerint Orbán áruló módon Kína mellé állt, miközben a Nyugat a legerősebb gazdasági pozíciókban van. A legnagyobb vitájuk a kormánnyal abban van, hogy mi Magyarország érdeke az átalakuló világban.


Mint arról korábban írtunk, nagy balhé volt hétfőn a Parlamentben. Gyurcsány Ferenc először Júdás árulását hozta fel elsőként, majd rátért arra, hogy szerinte Orbán Viktor hogyan árulta el Magyarországot. A DK elnöke azt állította, hogy a miniszterelnök egy 2009-es, mindössze 15 perces találkozó után vált át az oroszellenes politikából oroszbaráttá, és feltételezése szerint Vlagyimir Putyin valamivel zsarolhatja őt.

Kövér László erre reagálva kioktatta a DK elnökét, aki nem hagyta annyiban, és egy kisebb szóváltás alakult ki közöttük, aminek a végén a házelnök megvonta a szót a DK elnökétől.

Gyurcsány viszont nem hagyta annyiban a dolgot, és a mai sajtótájékoztatóján visszavágott.

A volt miniszterelnök szerint Orbán Viktor történelmi, politikai és erkölcsi árulást követ el, aminek központi eleme az, hogy Kína felé húz. A DK elnöke szerint, miközben a miniszterelnök gazdasági semlegességről beszél, valójában a nyugati világot cserélte le Kínára, ezzel elárulva Magyarország ezer éves nyugati kötődését.

– fogalmazott Gyurcsány a sajótájékoztatóján, amit élőben közvetítettek a Facebook-oldalán.

Gyurcsány szerint Orbán mintha valami „stratégiai éleslátás” birtokában lenne, amikor azt állítja, hogy Kína felemelkedőben van, és nekünk nem szabad egyértelműen állást foglalnunk ebben a globális küzdelemben. A politikus azonban úgy látja, ez nem semlegesség, hanem árulás: „A magyar miniszterelnök valójában Kína oldalára állt.”

A volt kormányfő szerint a 2023-as gazdasági számok egyértelműek: az USA és Európa a világ GDP-jének 44 százalékát adják, míg Kína csak 19-et.

– mondta Gyurcsány, aki szerint Orbán Viktor döntése „nem nagyívű stratégiai gondolkodás, hanem a legföldszintesebb és legocsmányabb történelmi árulás”.

(via Blikk)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!