Ha valaki eddig nem értesült volna róla: elkezdődött a Parlament őszi ülésszaka...


Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Tisztelt Házban beindult a parlamenti ülésszak, aminek rögtön az elején provokatívnak és a halál kultúrája melletti kiállásnak nevezte Kövér László az ellenzéki oldal egy perces néma gyászát Karsai Dánielre emlékezve.

Az őszi ülésszak aztán Orbán Viktor felszólalásával és az ellenzék reakcióival indult be igazán. A hétfői ülésen Gyurcsány Ferenc és Kövér László házelnök között alakult ki a legkeményebb konfliktus.

Gyurcsány Júdás árulását hozta fel elsőként, majd rátért arra, hogy szerinte Orbán Viktor hogyan árulta el Magyarországot. A DK elnöke azt állította, hogy a miniszterelnök egy 2009-es, mindössze 15 perces találkozó után vált át az oroszellenes politikából oroszbaráttá, és feltételezése szerint Vlagyimir Putyin valamivel zsarolhatja őt.

A Demokratikus Koalíció erre közleményben reagált, miszerint Kövér alkotmányellenesen vonta meg a szót Gyurcsánytól, ezért a párt nem vesz részt a további parlamenti munkában a nap hátralévő részében. A DK szerint Kövér döntése sérti a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát, ezért közzétették Gyurcsány teljes beszédét, sőt, a párt elnöke egy videót is megosztott a történtekről.

Gyurcsány a felszólalásában Orbán korábbi, 2009 előtti megnyilvánulásait hasonlította össze a jelenlegi politikájával, és égbekiáltó különbségeket lát. Felidézte, hogy Orbán 2008-ban még keményen bírálta a Gyurcsány-kormányt, amiért 10 évre hosszabbította meg a gázszerződést Oroszországgal. Ezzel szemben Orbán 2021-ben titokban újította meg a szerződést, amelynek számos részlete azóta is homályban maradt.

Gyurcsány azt is felhozta, hogy amikor Oroszország 2008-ban megtámadta Grúziát, Orbán élesen elítélte az orosz agressziót, és arról beszélt, hogy Magyarországnak, 1956 örököseiként, erkölcsi kötelessége a megtámadott országok védelme. Ehhez képest – folytatta Gyurcsány – a jelenlegi kormány Ukrajnát hibáztatja a háborúért, és akadályozza az európai szankciókat Oroszország ellen, valamint Ukrajna megsegítését.

A volt miniszterelnök szerint Orbán az elmúlt 15 évben végérvényesen Oroszország oldalára állt. Szerinte Orbán Balázs is elismerte, hogy ha Oroszország nekünk támadna, a kormány nem védené meg Magyarországot. Gyurcsány szerint egy ilyen kormányt nem lehet máshogy nevezni, mint árulónak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!