30 ezer fontot gyűjtene össze egy frissen alakult civil szervezet, hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok ezreit juttassa el a szavazófülkékhez - írja a 444. A Diaspora Aid nevű civil kezdeményezés a crowdfunder.uk.com oldalon várja a felajánlásokat.


Annak ellenére, hogy hivatalosan 150 ezer magyar él Angliában, a hazai lakcímmel rendelkezők nem szavazhatnak levélben, csak a külképviseleteken. Angliában mindössze két városban, Londonban és Manchesterben adhatják le a voksukat, egész Nagy-Britannia területén pedig még Edinburgh-ben. Nagy Attila, a a Nemzeti Választási Iroda elnöke januárban közölte, hogy nem hoznak létre további szavazóhelyiségeket, és csak az országgyűlési választások után foglalkoznak a témával.

A gyűjtés szervezői kiemelik, hogy a magyar választási szabályok értelmében a szavazás nem járhat aránytalan utazási költségekkel, ráadásul az angliai civilek határozottan kérték a kormányt, hogy biztosítsák az angliai magyarok akadálytalan és gördülékeny szavazást az ország 12 magyarlakta régiójában.

A terv szerint áprilisban ezekből a nagyvárosokból igény szerinti számban juttatnak el választókat ingyen a szavazóhelyiséggel bíró városokig.A szervezők buszjegyekre, a szavazási helyszínek közelében szállások biztosítására, és más közlekedési módok fedezésére várják a támogatásokat. A weboldalon hangsúlyozzák, hogy bárkinek segítenek, hogy élhessen a szavazati jogával, pártállástól függetlenül.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!