Gyilkos darázsfaj jelent meg Amerikában, a kutatók és a lakosok most Washington államban vadásznak a halálos rovarfajra.

Az ázsiai lódarázs a legnagyobb és az emberre legveszélyesebb – akár halálos kimenetelű csípésre képes – darázsfaj. A legijesztőbb mégis az, hogy Európában honos méztermelő méhek védtelenek a darázs fullánkjával szemben.

Négy esetben jelentették decemberben Washington két északnyugati városából, hogy felbukkant ez a darázsfaj. Áprilisban még aktívabban lettek, így a helyi tisztviselők arra kényszerültek, hogy a nyilvánosságra hozzák a problémát, mert a helyi méhészetek is veszélyben vannak.

"Ez egy megdöbbentően nagy lódarázsfajta. Egészségügyi kockázatot jelent, és a méhekre is igen veszélyes"

– nyilatkozta Todd Murray, a Washingtoni Egyetem rovartudósa és invazív fajok szakértője.

hirdetés

Murray szerint fontos, hogy az emberek felismerjék a rovart, ugyanis a faj népessége még igen kicsi, így még van esély kiirtani őket.

Az állat nagysága körülbelül egy ember hüvelykujjának méretének felel meg, színe sárgás-narancssárgás. A faj késő nyáron és kora ősszel a legveszélyesebb.

Egy méhkaptárban, ahova betévedtek ezek a lódarazsak, már csak méhtetemeket találtak. Japánban évente körülbelül 50 ember hal bele a csípésükbe, de általában csak akkor jelent emberre veszélyt, ha az állat zavarodott.

A New York Times szerint teljes megdöbbenést jelent, hogy a faj megjelent az Egyesült Államokban is.



hirdetés