Esztergomtól 15 km-re, Bajóton él egy ötfős család. Kicsiny házuk, amely vályogból és bádogból épült, életveszélyessé vált, a katasztrófavédelem szerint is.

A falak megrepedtek, és az épület mellett lévő lejtő miatt is kezd megcsúszni. A ház bármikor rádőlhet a benne élőkre, és jön a tél, amelyet alacsony jövedelmük miatt talán nem is tudnak szeretett házukban tölteni.

A család gyermekorvosa az Adjkirály.hu-n kért segítséget.

Az apa közmunkás, az édesanya több hónap munkanélküliség után ismét dolgozik, két műszakos fizikai munkát vállalt. Felnőtt fia súlyos beszédhibában szenved, és csak az általános iskolát tudta elvégezni. A 18 éves lányuk súlyos hallássérült. Kiskorú lányuk 10 éves. Felnőtt lányuk külön él, három gyermeket nevel a férjével, szintén nehéz körülmények között. A család nehezen tájékozódik a mozgalmas világban, életvezetésben is segítségre szorulnak, de fennmaradásukhoz mindent megtesznek, amit tudnak. A család a gyermekek egészségéért mindent megpróbál megtenni, nagyon szeretik őket. Soha nem panaszkodtak, ritkán kértek segítséget, amelyet mindig megköszöntek, és soha nem éltek vissza vele.

Azt, hogy a házuk ilyen rossz állapotba került, október 20-án jelezték a gyermekorvosuk felé, végső kétségbeesésükben. Ekkor már segítséget kértek a helyi Önkormányzattól, a helyi roma kisebbségi önkormányzattól, a Máltai Szeretetszolgálattól, és a plébánostól. Ők már korábban is támogatták a családot.

a2a3

A családdal, és a fenti segítőkkel a következő megoldás merült fel: a nagymama házába szeretnének beköltözni, aki befogadná őket. Ez a ház sajnos szintén komoly felújításra szorul, mivel a kémény összedőlt, a tető megrongálódott, a szennyvíz elvezetése nincs megoldva, a falak gyakorlatilag bevakolva állnak, fürdő nincs kialakítva, csak ideiglenes mellékhelyiség. A fűtést egy helyiségben kis kályhával oldja meg a nagymama.

A statikus véleménye szerint az építmény stabil. A kőműves gyors felmérése szerint minimum 400.000 ft értékű anyagra lenne szükség. Az ács szintén felmérte a helyzetet, szerinte 158.000 Ft-ba kerül minimálisan a tető javítása. A villanyszerelési munkálatok felmérése folyamatban van.

November 1-jén délután jelezte a család, hogy a nagy szél, eső miatt a felújítandó ház teteje beszakadt, ezt jeleztem az ácsnak, aki azonnal elkezdte a munkálatokat, gyorsan megállította a tető további beomlását. A legfrissebb hírek szerint egyre többen jelentkeznek, hogy segítenének, de a ház felújításához még nagyon sok segítségre lenne szükség. Mindezt gyorsan kellene kiviteleznünk, hisz jön a tél, és

a telet a jelenlegi házukban nem biztos hogy túlélnék.

a1a4

A családnak sóderre, cementre, téglára, mészre, csempére, járólapra, csapokra, csaptelepre, zuhanytálcára, bejárati ajtóra, esetleg ablakokra, cserépre, fűthető kályhára, villanyszereléshez szükséges anyagok, vízelvezetéshez szükséges anyagok, bútorokra és szakemberek lenne szükségük.

Természetesen a család is kivenné a részét a munkából.

Ha szeretnétek segíteni nekik, az Adjkirály.hu-n való regisztrációtok után tudjátok megtenni.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!