Már Roger Moore után majdnem ő kapta James Bond szerepét, Timotha Dalton azonban kiütötte a nyeregből. Mégis övé lett Hollywood egyik legtartósabb házassága és karrierje.


A nyolcvanas évek éppen csak elkezdődtek, Pierce Brosnan pedig első feleségével, az ausztrál színésznővel, Cassandra Harrisszel épp a második jelzáloghitelüket vették fel a Wimbledonban lévő házukra, hogy a tengerentúlon, Los Angelesben próbáljanak szerencsét. 1980-ban aztán Brosnan a Hosszú nagypéntek című filmben debütált egy névtelen szereppel, ahol az „1-es számú ír férfit”, egy IRA-gyilkost alakított, aki fegyvert fogott a főszereplő Bob Hoskinsra. Egy évvel később pedig megkapta a főszerepet az Újvilági rapszódia (1981) című minisorozatban, amely az ír bevándorlásról szólt a nagy éhínség idején. Brosnan ezzel a portfólióval telepedett le Hollywoodban, és kibérelt egy használt fehér AMC Pacert heti 50 dollárért, hogy elguruljon vele az első meghallgatására.

Természetesen még nem a 007-es titkos ügynökről van szó… A Remington Steele című tévésorozat meghallgatásának története ez, amelyben Pierce egy fiatal kalandort alakított, aki egy nyomozócégnél dolgozott. Az 1982 és 1987 között futott széria sztárrá tette őt az Egyesült Államokban, sőt azon kívül is. A sikert azonban később tragédia követte, 1991-ben ugyanis a felesége és három gyermekének anyja elhunyt petefészekrákban, mindössze 43 évesen. A továbblépés pedig nehéz volt.

Idegenekkel osztozott egy panzió szobáján

Pierce Brosnan Droghedában, Írország egyik legrégebbi városában született 1953. május 16-án, saját elmondása szerint pedig a felcseperedése nem volt túl vidám. „A gyerekkorom nagyon magányos volt” – árulta el a színész egy 1997-es interjúban. Ő volt az egyetlen gyermeke az ápolónőként dolgozó Could Smith-nek, és Thomas Brosnannek, aki ácsként kereste a kenyerét. „Egy kisvárosban nőttem fel Dél-Írországban. Nem ismertem az apámat. Egészen kicsi voltam, amikor elment, így az anyám és a nagyszüleim gondoskodtak rólam. Anyukám nagyon bátor volt. Merész lépéseket tett, hogy Angliában ápolónő lehessen. Egy jobb életet akart nekünk. Akkor jött csak haza, amikor tudott. Évente nagyjából kétszer.”

„Egy Eileen nevű hölgyhöz küldtek lakni, akinek volt egy panziója a város egyik szegény negyedében. Neki voltak saját gyerekei, én pedig felköltöztem az emeletre a lakók közé, akik mind felnőtt, dolgozó férfiak voltak. Az egyikük a malomban melózott, a másikuk egy pénzintézetben. A szoba végében volt az én kis matracom, körülötte függönnyel, hogy ne jöjjön be a napfény, amikor a felnőttek megérkeznek” – emlékezett vissza a színész.

Brosnan 1964-ben, 11 éves korában költözött Londonba, hogy ott lakjon az anyjával és annak új férjével, William Carmichaellel. „Örültem, hogy újra az édesanyámmal élhetek. Végre volt egy anyukám!” – mondta évekkel később a filmsztár, akit a mostohaapja vitt el a moziba, hogy megnézze élete első Bond-filmjét, a Sean Connery főszereplésével készült Goldfingert (1964).

Az iskolatársai által csak "Írnek" becézett Brosnan hamar érdeklődni kezdett a humán tudományok iránt. A középiskolát 16 évesen hagyta ott, hogy a tekintélyes Saint Martins Facultyban művészetet tanuljon (illusztrátor szeretett volna lenni), később pedig három évig a King's Crossban található Drama Middle Londonban sajátította el az előadóművészetet, amelyben később olyan ismert színészek is megfordultak, mint pl. Colin Firth, Michael Fassbender vagy Emilia Clarke.

Házasság és temetés

A hetvenes évek második felében találkozott Cassandra Harrisszel. „Mielőtt észrevettük volna, már szerelmesek is voltunk” – vallotta be a színész. Harris ausztrál volt, de a kapcsolatuk kezdetén ő is áttette a székhelyét Londonba. Nem egyedül érkezett, volt két gyermeke, Charlotte és Christopher, akiket az apjuk halála után Brosnan nem habozott adoptálni: „Nem éreztem magam igazán apának, nem is voltam apa, egyszerűen csak Pierce voltam. Majd hirtelen én lettem Pierce papa. Azt szerettem volna, ha a gyerekeim rengeteg szeretetet kapnának az életükben, különösen, amíg gyerekek. Arra törekedtem, hogy megismerjék a szeretet igazi erejét” – nyilatkozta korábban a színész.

1983-ban megszületett az első közös gyermekük, Sean Brosnan. Cassandra betegségét 1987-ben diagnosztizálták, mialatt Brosnan Indiában forgatta a Gazemberek című filmet. 1991-ben bekövetkezett halála után így a színész özvegyen maradt három gyermekkel. „Hogyan folytatod egy ilyen tragédia után? Lassan. Nagyon, nagyon, nagyon, nagyon lassan. Mert fáj. De fontos, hogy elviseld. Mert ez nem múlik el” – mesélte a gyász időszakáról.

Mivel Pierce nagy sikert aratott a Remington Steele című tévésorozatban, ez tulajdonképpen lehetőséget adott neki arra, hogy találkozzon az apjával, akit kisfiúkora óta nem látott. Thomas ugyanis felvette a kapcsolatot a fiával. Amikor újra találkoztak (egy írországi szállodában), az idősebb Brosnan bocsánatot kért Pierce-től, amiért elhagyta őt. A színész elmondása szerint együtt töltöttek egy vasárnapot, megittak néhány korsó Guinnesst, majd elváltak az útjaik: „Nagyon jól tudott fütyülni, és jót séltáltunk. Nagyjából ennyit tudok róla.”

Bond és az új szerelem

1994-ben Pierce élete gyökeresen megváltozott. Timothy Dalton után (aki mindössze két filmben alakította az MI6 ügynökét) ugyanis őt választották ki a következő James Bondnak.

Két mozifilmmel és a franchise-on belül egy nagyobb szünettel (1989 és 1995 között nem mutattak be új Bond-kalandot) később azonban végre biztossá vált, hogy ő lesz James Bond ötödik megszemélyesítője. Végül 1995 és 2022 között 4 filmben (Aranyszem, A holnap markában, A világ nem elég, Halj meg máskor) alakította a legendás karaktert. Ez idő alatt, 1997-ben kapta meg saját csillagát a Hollywoodi Hírességek Sétányán.

Ugyanebben az évben (1994) Brosnan megismerkedett Keely Shаye Smith újságírónővel, miközben mindketten Mexikóban nyaraltak, és rögvest egymásba szerettek. 1997-ben megszületett első közös gyermekük, Dylan. 2001-ben házasodtak össze Írországban, és szintén abban az évben jött a világra a második csemetéjük, Paris. Brosnan és Smith Hollywood egyik legstabilabb párját alkotják jelenleg is, a kapcsolatuk immár 29 éve tart. A színész a házasságuk titkáról egy interjúban elárulta, hogy az a „mindennapi munkáról, az apró problémák megoldásáról, illetve egymás szeretetéről és kedveléséről” szól. 2003-ban azonban egy újabb szerencsétlenség árnyékolta be Brosnan életét: nevelt lánya, Charlotte ugyanabban a betegségben halt meg, mint az édesanyja, Casssandra, ráadásul majdnem ugyanannyi idősen, 42 éves korában.

Sosem tűnt el

James Bond megformálóit eddig nem igazán sújtotta szakmai átok. Ez azt jelenti, hogy ha a színészek esetleg nem is tudták ugyanazon a szinten tartani a népszerűségüket és sikereiket a szereptől való visszavonulás után, a süllyesztőben sosem tűntek el (kivétel ez alól a mindössze egy filmmel rendelkező George Lazenby, és talán Roger Moore-ról sem mondhatjuk el, hogy maradandót alkotott volna később).

Brosnan például kasszát tudott robbantani a két Mamma Mia!-filmmel (2008, 2018), és a különféle blockbusterek (Percy Jackson és az olimposziak – Villámtolvaj, Black Adam) mellett dolgozott többek között Roman Polanskival (Szellemíró, 2010), Susanne Bierrel (Csak a szerelem számít, 2012), Edgar Wrighttal (Világvége, 2013), Roger Donaldsonnal (November Man, 2014), az Aranyszem után újra Martin Campbell-lel (Az idegen, 2017), legközelebb pedig a veterán Phillip Noyce (Halálos nyugalom, Férfias játékok, Végveszélyben, A csontember, A csendes amerikai) irányítása alatt készülő akciófilmben, a Gun Monkeysban láthatjuk, ami egyben a 2022 júliusában elhunyt James Caan utolsó filmje.

Prominens filmes díjakat sosem kapott (Oscarra eddig nem jelölték, Golden Globe-ra azonban már kétszer is: az 1985-ös Nancy Astor című minisorozat mellékszerepéért és a 2006-os Matador című film főszerepéért), ám ez őt egyáltalán nem zavarja.

És hogy mi a helyzet mostanság a 70 éves Brosnannel, ha épp nem dolgozik? Nos, jelenleg főként Hawaiin tölti a mindennapjait a feleségével. Visszatért élete első nagy szenvedélyéhez, a portréfestéshez, amelynek ideje nagy részét szenteli, sőt, a képeiből már kiállítást is rendeztek. A négy gyermekétől azóta négy unokája született, és mint minden büszke nagypapa, ő is gyakran oszt meg fotókat a kicsikről az Instagramon.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!