Egy apuka a felesége és két kislánya életéért küzd, egy asszony pedig a rokona családját és kisgyerekeit félti. Az izraeli hadsereg egyelőre nem tudja, hogy pontosan hol lehetnek a túszok.


Több száz ártatlan civilt, köztük gyerekeket is túszul ejtett Izraelben a Hamász. A zsidó állam versenyt fut az idővel, mivel a terrorcsoport hétfőn azzal fenyegetőzött, hogy kivégzi a foglyokat. Az izraeli hatóságok egyelőre nem közöltek konkrétumokat az elrabolt áldozatok számáról és személyazonosságáról, azonban egy magas rangú katonai tisztviselő a New York Timesnak azt mondta, hogy legalább 150 embert ejtettek foglyul. Köztük van az 5 éves Raz és a 3 éves Aviv is, írja a New York Post.

A férfit telefonon hívta a nő, és azt mondta, hogy terroristák szivárogtak be az otthonukba, majd a telefont kikapcsolták. Yoni Asher azóta sem tudja, hol lehet az asszony és a két kislány.

Hasonlóképpen járt Yifat Zailer is, akinek unokatestvérének családját rabolták el, köztük egy 9 hónapos és egy 3 éves gyereket. Zailer Asherhez hasonlóan egy közösségi médiában terjedő videóban ismerte fel elhurcolt családtagjait. Az asszony a CNN-nek adott interjúban könyörgött segítségért a nemzetközi közösségnek, hogy tegyenek valamit az ártatlanok kiszabadítása érdekében.

Egyelőre az izraeli hadsereg sem tudja azonban, hogy hol keresse a Gázai övezetbe hurcolt embereket. A nagyjából kétharmad budapestnyi méretű területen szinte bárhol lehetnek az elraboltak, akik szinte biztosan közvetlen életveszélyben vannak. A Hamász szélsőségesei nem válogattak a túszok kiválasztásánál: gyerekeket, nőket és időseket is a teherautókra kényszerítettek. Hétfőn közölték, hogy ha Izrael nem hagy fel a palesztin területek elleni akciókkal, akkor elkezdik kivégezni a túszokat.

Szakértők szerint egyértelmű, hogy a Hamász számított az iraeli megtorló akciókra. Éppen ezért ejtettek túszokat, akiket egy masszív szárazföldi támadás elleni biztosítékként vittek magukkal, valamint palesztin foglyokért cserébe engedhetik szabadon őket.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!