Fertőzésszámok terén túl vagyunk a második hullám tetőzésén – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón, hozzátéve: remélhetőleg a halálozások száma is csökkenésnek indul 8-10 nap múlva.

Elmondása szerint a kormány továbbra is legalább január 11-ig fenntartja az intézkedéseket, mindenkit arra kérnek, hogy ezeket a szabályokat tartsák be. Gulyás szerint a fegyelmezettség, ahogy eddig az állampolgárok betartották az intézkedéseket, segített túllendülni a tetőponton.

Bár az elhunytak száma egyelőre nem csökken, december 24-e estére mégis indokolt kivételt tenni, ezért szenteste felfüggesztik a kijárási tilalmat, 25-én este viszont már újra érvényben lesz.

A miniszter megismételte azt is, hogy a 14 év alatti gyerekek aznap nem számítanak bele a 10 fő szerinti keretbe. Kitért továbbá arra, hogy kormány gyors döntést kellett, hogy hozzon az Egyesült Királyság ügyében, és az a döntés született, hogy tegnap éjféltől már nem jöhetnek onnan gépek.

Egyelőre nehéz felmérni a veszélyességét a brit vírusmutációnak, de jó hír, hogy az első hírek szerint a kifejlesztett vakcinák hatékonyak ez ellen is – tette hozzá.

hirdetés

Gulyás megerősítette azt a Müller Cecília által korábban már bejelentett hírt is, hogy december 27-én megkezdődik az oltás a Dél-pesti Centrumkórházban. Első körben 5500 adag vakcina érkezik, ennek kiosztásakor előnyt élveznek a COVID-intenzív osztályok dolgozói.

A Pfizer vakcinájából remélhetőleg már a december 27-ét követő napokban érkezik egy újabb szállítmány. Mindenkivel tárgyal a kormány, Kínából is jelentős szállítmányokat kapunk. A cél az, hogy gyártótól függetlenül minél több hatékony, engedélyezett vakcina álljon rendelkezésre, ez a cél. Eddig összesen 17,5 millió adag oltóanyagot kötöttünk le, és 300 ezren regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Gulyás ezután a szombaton bejelentett gazdaságvédelmi intézkedésekről beszélt. Elmondta, hogy a hiteltörlesztési moratórium szerint mindenki kérheti a törlesztés felfüggesztését további fél évig, aki 2020. március 18-a előtt vett fel hitelt.

Jelenleg ezt másfél millió család veszi igénybe, ami a teljes hitelállomány 54%-át, 3400 milliárd forintot érint. Gulyás szerint ez azért fontos, mert a fenti összeg a gazdaságban marad, így lehetőséget teremt arra, hogy tőkét vonjunk be a gazdaságba.

A vállalkozók közül eddig 987 ezren éltek a lehetőséggel, a teljes hitelállomány 41,7%-a, összesen 4300 milliárd forint értékben. Gulyás hozzátette, a bankok nem örülnek ennek a döntésnek, de bármilyen tájékoztatókat is küldtek, a kormány döntése óta ezek hatályukat vesztették.

Szóba került az iparűzési adó nagy vitát kiváltott felére csökkentése, amire szerinte azért volt szükség, mert így 150 milliárd forint marad a nehéz helyzetű kis- és közepes vállalatoknál.

Az önkormányzatok 2011-ben 460 milliárd forinthoz jutottak, 2019-ben ez majdnem 800 milliárd volt. A következő évre vonatkozó kormányzati döntés után a 2011-es állapothoz képest még így is 50%-kal magasabb lesz az önkormányzatok bevétele – érvelt.

A 25 ezer fő alatti településeken Gulyás szerint automatikus lesz a támogatás, valamint nagyobb önkormányzatok esetén is van erre nyitottság – fogalmazott, hozzátéve: nem szeretnék, ha ez pártpolitikai alapon történne.



hirdetés