A miniszter arról is beszélt, hogy mik a kormány céljai a jövő évi költségvetéssel, és mikor születhet döntés a tervezetről.


Meghosszabbítja a kormány a lakossági és a vállalati kamatstopot is - jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta a döntést, hogy példátlan inflációs helyzet állt elő, a lakosság és a vállalatok terhei is növekedtek. A kormány úgy látja, hogy a kamatstop továbbra is segít csökkenteni ezeket a terheket, Gulyás szerint mintegy 350 ezer magyar családot véd meg a magas kamatokkal szemben. Konkrét határidőt viszont nem tudtak megjelölni a meghosszabbítsára.

- mondta a miniszter.

Arról is beszélt, hogy számtalan nehézség közepette kell megtervezni a jövő évi költségvetést, de továbbra is fenntartják azt a gyakorlatot, hogy még a tavaszi ülésszakaszban kell elfogadnia a tervezetet az Országgyűlésnek.

Gulyás szerint számolni kell a háború elhúzódásának lehetőségével, emellett azonban csökkenteni kívánják a költségvetési hiányt és az államadósságot. A kormány úgy számol, hogy a költségvetési hiány 3 százalék alatt, 2,9 százalék lesz. Azt is mondta, hogy a háborús időkben a honvédségre lényegesen többet kell költeni, jövőre meg is haladja a GDP 2 százalékát az az összeg, amit e célra fordítanak.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!