Mint arról korábban mi is beszámoltunk, Demeter Szilárd szombaton egy éles hangú cikkben Soros Györgyöt Adolf Hitlerhez, Európa népét pedig az auschwitzi koncentrációs táborban szenvedő zsidósághoz hasonlította. Szerinte a milliárdos üzletember és filantróp markában tartja az Európai Uniót, ami úgy akarja kiszorítani soraiból Magyarországot és Lengyelországot, mint a náci uralom idején a harmadik birodalom a zsidó polgárokat, Soros "követőit" pedig következetesen liberárjáknak hívja. Írására többen éles kritikát fogalmaztak meg. Később visszavonatta korábbi cikkét, sőt törölte magát a Facebookról is.

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter Kolozsváron járt az RMDSZ mellett kampányolni. A transindex.ro kérdésére az ügyről azt mondta, hogy "Nem örülök a közéleti diskurzus eldurvulásának".

A miniszter szerint:

"Most, amikor Európában komoly viták vannak, akkor higgadtságra lenne szükség, de ha a politikusok nem tanúsítják ezt a higgadtságot - gondoljunk arra összehasonlításként, amit az Európai Néppárt elnöke korábban a magyar miniszterelnökről mondott - akkor nehéz ezt a nem politikus kultúrszereplőktől elvárni. Én általánosságban azt tudom mondani, hogy higgadtságra, mértéktartásra és kompromisszumkeresésre van szükség, ha a jelenlegi európai problémákat meg szeretnénk oldani".

hirdetés

Néhány órával azután, hogy Demeter Szilárd eltávolíttatta az Origóról nagy vitát kiváltott írását és törölte magát a Facebookról, Karácsony Gergely is csatlakozott azokhoz, akik szerint Orbán Viktornak is felelősséget kell vállalnia, és menesztenie kell az írót a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről.



hirdetés