Még októberben érkezett a váratlan hír, hogy Magyarország nem indul 2020-ban az Eurovíziós Dalfesztiválon. Nemrég pedig ez már biztossá is vált, miután nyilvánosságra hozták a verseny jövő évi résztvevőit, amelyek között nincs ott Magyarország.

A döntést nem indokolták meg, csak annyit közöltek, hogy a dalfesztiválon való szereplés helyett közvetlenül a magyar könnyűzene tehetségeit, az általuk létrehozott értékteremtő produkciókat akarják segíteni A Dal 2020 című műsor által.

A Guardian azonban most arról ír, hogy más okok állnak a háttérben, mégpedig az, hogy a kormány nem örül annak, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál egyre jobban támogatja a homoszexualitást (főleg amióta 2014-ben Conchita Wurst nyerte meg a versenyt), és szerintük ez a mentalitás árthat a magyar embereknek. A lapnak egy MTVA-s forrás legalábbis azt mondta,

hirdetés

a köztévé munkatársai azt feltételezik, az Eurovízió LMBTQ+ kulturával való rokonszenvezése a valódi oka Magyarország távolmaradásának.

"Nem lepődtem meg. Ez az MTVA szervezeti kultúrájából fakad" - mondta.

Az informátor azt is elmondta, hogy a közmédiánál megtiltották, hogy pozitív színben tüntessék fel a melegeket, a biszexuálisokat és a transzszexuálisokat, az egyetlen kivétel ez alól a Budapest Pride.

Korábban az Index is írt arról, hogy a közmédiás dolgozói pletykák szerint az LMBTQ+ progranda miatt nem akarja a kormány, hogy Magyarország részt vegyen az Eurovízión. Forrásaik szerint már "régóta benne volt már a levegőben, hogy a Fidesz egyszer megelégeli az Eurovíziót".

„Ebben közrejátszhat az is, hogy túl sok babér nem termett a magyar indulóknak, idén Pápai Joci be sem jutott a döntőbe, ráadásul évről évre érezni azt is, hogy Magyarország politikai megítélése miatt gyakorlatilag totál esélytelen az Eurovízión"

- mondta az egyik informátor.

A lap azt is megemlíti, hogy felmerül a kérdés, hogy anyagi okok miatt állhatott-e el az MTVA az Eurovíziótól, de mivel A Dal című műsort ugyanúgy megtartják, a pénz kevésbé játszhatott szerepet a döntésben.

Kovács Zoltán kormányszóvivő fake news-nak nyilvánította az Index által leírtakat, Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára pedig korábban azt mondta, hogy a kormány egyik tagjának sincs lehetősége sem az Alap (MTVA) sem a közszolgálati médiaszolgáltató által hozott döntés felülvizsgálatára, ellenőrzésére.

A Guardian idézi Bencsik András kormánypárti újságírót is, aki nyíltan kritizálta az Eurovízió hozzáállását a melegekhez.

„Az a homoszexuális flottatüntetés, amivé züllött ez a nemzetközi dalfesztivál, hogy ebben nem veszünk részt, ezt mentálhigiénés okból is örvendetesnek tartom, mert nagyon sok fiatalkorú azt hitte, hogy ez egy 18 éven aluliaknak való dolog, miközben itt ilyen visítozó transzfesztiták meg szakállas nők rombolták a közízlést.(…) Felejtsük el ez a Conchita Wurstokkal terhelt gusztustalan, erőltetett, propagandisztikus másságfesztivált.”

A brit lap felidézi azt is, hogy Kövér László, az Országgyűlés házelnöke is nyíltan elítélte korábban a homoszexuálisokat, valamint azt is, milyen botrány lett Magyarországon a Coca-Cola azonos neműek szerelmét hirdető plakátkampányából.

Frissítés: A közmédia reagált a brit lapban megjelent cikkre. Az MTVA közölte: felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja, ezért határozottan visszautasítja az Eurovízió kapcsán a hazai és nemzetközi sajtóban megjelent állításokat.

hirdetés

A közleményben azt írták, a közelmúltban számos hazai és külföldi médiumok cikkeiben jelent meg, hogy Magyarország azért nem képviselteti magát az Eurovízión, mert a műsor terepet ad a homoszexuális előadóknak.

Válaszában a közmédia kijelentette: "Ezek a szexuális beállítottságra utaló sajtóvélemények sértik az emberi méltóságot, a sajtóetikai normákat, valamint a jogállamiságot."

"Az a szakmai döntés született, hogy jövőre az Eurovíziós indulás helyett közvetlenül a magyar könnyűzene tehetségeit, az általuk létrehozott értékteremtő produkciókat segítjük. Szeretnénk leszögezni, hogy semmilyen produkció, esemény, vagy rendezvény kapcsán sem tartjuk számon senkinek a szexuális beállítottságát"

– hangsúlyozták. A közleményt egy kérdéssel zárták: "Felmerül azonban a kérdés, hogy az erről cikkező médiumok miért teszik ezt?"

Címkép: Wikimedia Commons