Lehet, hogy a marsi és holdi élettereket úgy képzeljük el, mint hipermodern, fémmel és üveggel tarkított városkákat, a valóság viszont, könnyen lehet, sokkal egyszerűbb, furcsább és zöldebb lehet: a NASA jelenleg azzal kísérletezik, hogy lehet-e gombát növeszteni úgy a Holdon vagy a Marson, hogy abból épületek szülessenek, amelyeket aztán űrhajósok lakhatják - olvasható egy sajtóközleményben.

Kezdetleges építmény kéthetes növesztés után. Kép: 2018 Stanford-Brown-RISD iGEM Team

A NASA Ames Kutatóközpontjában azt kutatják, hogyan lehet gombamicéliumból ilyen kietlen, mostoha körülmények között is épületeket növeszteni, hogy aztán hőkezelés után megszilárdult, teherbíró anyagot belakhassák az űrhajósok.

Jelenleg minden telepes koncepció arra irányul, hogy visszük magunkkal az építőanyagokat vagy az építményeket a távoli desztinációkra, ami, bár nagyon biztonságos megoldás, mindenképpen drága és körülményes. A gombás megoldás jócskán lefaragna a költségekből, hiszen nem kellene a nehéz, drága anyagokat a Holdra vagy a Marsra vinni, kevesebb üzemanyag kellene a rakományhoz, sőt, több hely maradna az űrhajón az igazán hasznos rakománynak.

Az egész technológia a micéliumon alapul, ez a gomba tenyésztestét felépítő sejtfonalak szövedéke, a gombák szerveződésének fontos formája. Komoly precizitással lehet micéliumalakzatokat készíteni, így az is teljesen reális, hogy épületeket lehessen vele felépíteni. A gombáknak azonban szükségük lenne még fotoszintetizáló mikroorganizmusokra is, hiszen tápanyagok nélkül képtelenek szaporodni. Itt jönnek képbe a cianobaktériumok - amelyekről nemrég írtunk egy nem túl pozitív hangvételű cikket -, amelyek a szén-dioxidból oxigént és táplálékot gyártanak a gombáknak.

Kicsi a moszat, de sok metánt ereget

Ha azt hitte volna, hogy a moszatfélék csak tisztítják a környezetet, gondolja újra.

Az épületek azonban még csak a kezdet: a micélium használható még például víztisztításra vagy biobányászati rendszerek létrehozására, amelyek a szennyvízből tudnak értékes anyagokat kinyerni. Egy idegen bolygón vagy a Holdon ugyanis semminek nem szabad elvesznie, és mindent újra kell hasznosítani, amit tudunk - ide beletartozik a szennyvíz is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!