Amerikában már megnyomták a vészcsengőt a hatóságok, de Európában is feltűntek a 3D-nyomtatott fegyverek, amiket sokkal egyszerűbb beszerezni, és szinte lehetetlen lekövetni.

Amerikában már egy apró, 3D-nyomtatott műanyagdarab elegendő ahhoz, hogy egy – ott kereskedelmi forgalomban kapható – félautomata maroklőfegyvert teljesen automata gépfegyverré alakítsanak. Eközben Európában és más országokban, ahol hagyományosan jóval nehezebb ilyesmihez hozzájutni, már egész lőfegyvert is előállítanak 3D nyomtató segítségével.

A jelenség egy adott személyhez vezethető vissza: négy évvel ezelőtt a német Jacob Duygu volt az, aki CAD-CAM programmal megtervezett egy félautomata karabélyt, majd 3D-nyomtatással le is gyártotta hozzá az összes szükséges alkatrészt. A 9 milliméteres lövedékekkel tüzelni képes fegyvert (a szigorú európai fegyverviselési törvények elleni lázadásként) „Fuck Gun Control 9-nek” (FGC-9) nevezte el.

Bár Duygu, aki az interneten JStark néven vált ismertté, 2021 októberében elhunyt (hivatalosan szívrohamban, amit a német rendőrség házkutatása során szenvedett el), veszélyes öröksége ma is él - mutat rá a New York Times riportja, amely szerint az FGC-9 „északi-írországi militáns csoportok, mianmari lázadók és spanyol neonácik kezében” is felbukkant a közelmúltban.

Ezzel a jelenséggel Duygu a végletekig elégedett lenne, hiszen úgy vélte, ő egyfajta messiása azoknak, akik úgy érzik, hatósági engedély nélkül is joguk van a fegyverviseléshez.

– nyilatkozta egyszer. A mindennek, csak éppen felelőségteljesnek nem látszó Duygu autodidakta módon tanulta meg a fegyvergyártás fortélyait, és létrehozott egy online közösséget is, a Deterrence Dispensedet, ami 3D-nyomtatott fegyverek tervrajzait és útmutatóit teszi közzé.

A közösség egyik legismertebb tagja jelenleg az Iván, a Troll álnevű felhasználó, aki maga is segített Duygunak az FGC-9 frissített verzióinak tervezésében.

A New York Times úgy tudja, Iván, a Troll valójában egy 26 éves illinois-i fegyverkészítő, egy bizonyos John Elik, aki e-mailben azt írta a lapnak, hogy „helytelen európai rendőrök panaszaival foglalkozni és olyan lövöldözésekről beszélni, amelyekben senki sem sérült meg, ahelyett, hogy a fegyverek felszabadító eszközként való használatát hangsúlyoznánk”.

Méltó utódja Duygunak, és a tevékenysége legalább annyira kockázatos – főleg az Egyesült Államokban, ahol a fegyverviselési szabályok lazítását követelő csoport révén terjed egy apró, ám annál veszélyesebb alkatrész 3D nyomtatási tervrajza. A kiegészítő elemmel megoldható egy az USÁ-ban legálisan vásárolható félautomata maroklőfegyver automata gépfegyverré alakítása. Ami már ott is törvénybe ütköző.

A teljes fegyver kinyomtatásához képest pofonegyszerű megoldás „glock kapcsoló” vagy MCD (gépfegyver átalakító eszköz) néven vált ismertté és elterjedté. Az előállítása egy könnyen hozzáférhető 3D nyomtató segítségével nagyon rövid idő alatt lehetséges, ezért egyre komolyabb rizikóval jár, amit az amerikai Igazságügyi Minisztérium is felismert, de a figyelmeztetéseken kívül egyelőre nem sok mindent tehet ellene.

Mire jó a 3D nyomtatással készülő MCD?

Az MCD egy apró fémből vagy műanyagból készült alkatrész, amit egy félautomata pisztoly hátuljára szerelnek fel. Normális esetben, amikor például egy Glockot elsütnek, a hátralökődő szán kiüríti a hüvelyt, majd újabb lövésre előkészíti a ravaszt. Az MCD ebbe az alapvető mechanizmusba nyúl bele azzal, hogy nem engedi vissza a ravaszt az eredeti állapotába.

Az amerikai hatóságok arról számoltak be, hogy az utóbbi években jelentősen megnőtt az olyan bűncselekmények száma, amelyekben az elkövetők MCD-vel átalakított fegyvert használtak. Bár az eszközök szövetségi szinten is illegálisak, és számos állam további törvényeket hozott ellenük, mivel kicsik, olcsók, és könnyen előállíthatók 3D-nyomtatóval, nehéz megakadályozni az terjedésüket.

Legutóbb Lisa Monaco amerikai igazságügyi miniszterhelyettes ítélte el az MCD-k használatát, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államoknak többet kell tennie ezeknek az eszközöknek az eltűntetése érdekében. A politikus alapított is egy ANTI-MCD nevű bizottságot, amitől azt várja, hogy szakértői vélemények alapján tesz használható javaslatokat az MCD-k terjedésének megállítására.

Monaco szerint az egyetlen módja az MCD-k eltűntetésének az, ha már az előállításukat megakadályozzák. „Ebbe a munkába be kell vonnunk szoftverfejlesztőket, technológiai szakértőket és a 3D nyomtató ipar vezetőit, hogy közösen találjunk megoldásokat, mindemellett pedig fokoznunk kell a közvélemény tudatosságát az MCD-k halálos fenyegetésével kapcsolatban.”

Európában is van miért aggódni

A spanyol hatóságok a tengerparti Bermeóban, nem messze a francia határtól 2022 szeptemberében tartóztattak le egy 50 éves férfit, aki 3D nyomtatóval gyártott egész lőfegyvereket. Egy hónappal később a hollandiai Rotterdamban is őrizetbe vettek egy férfit, aki szintén 3D nyomtatott félautomata fegyvert próbált eladni – szerencsére álruhás rendőröknek. Ugyanannak az évnek a novemberében egy 24 éves férfinél talált FGC-9-est a párizsi rendőrség, Val-de-Marne külvárosában.

Ez csak néhány európai eset, ami közvetlenül megelőzte a Flamand Békeintézet és a Small Arms Survey által kiadott tanulmányt, mely szerint „a 3D nyomtatott fegyverek által jelentett közvetlen veszély jelenleg alacsony”.

A hatóságokat ez az állítás nem annyira nyugtatja meg – írja a Le Monde, világossá téve, hogy a valóság ránk rúgta az ajtót: a házilag előállítható lőfegyver-technológiák gyors fejlődése egyre nagyobb kihívást jelent.

„Miközben a lőfegyverek alapvető működése az elmúlt évszázadban alig változott, a 3D nyomtatott fegyverek folyamatos műszaki fejlődésen mennek keresztül. A technológia a lőfegyvergyártás teljes decentralizálódásához vezethet” – figyelmeztet a fentebb hivatkozott tanulmány társszerzője. Matt Schroeder szerint a helyzet különösen aggasztó, mivel

A bűnözők számára ez egyértelmű előny jelent: nincs szükség kockázatos kapcsolatokra fegyverkereskedőkkel, és nem áll fenn a veszélye annak, hogy szervezett fegyvercsempészetre specializálódott hatóságok látókörébe kerülnek. Ráadásul a gyártási lánc a legegyszerűbb formájára redukálódik: a tervező közvetlenül a felhasználónak értékesít, ami minimális költséggel jár, aztán a vevő kinyomtatja magának az alkatrészeket és otthon összerakja az élet kioltására alkalmas lőfegyvert.

A jelentés hangsúlyozza továbbá, hogy „nehezítik a nyomkövetést a hiányzó sorozatszámok, amelyek hagyományos esetben a fegyverkereskedelem elleni nyomozások sarokkövei”.

Törvényi keretek kialakítása

A 3D nyomtatott fegyverek nem csak technológiai, hanem komoly közbiztonsági kihívást is jelentenek, ami új módszereket és szigorúbb szabályozásokat követel. Bár egyes európai országokban már az is bűncselekménynek minősül, ha valaki birtokolja a fegyverek 3D nyomtatásához szükséges fájlokat és az EU-s jogi keretrendszer igyekszik egyensúlyt teremteni az innovációhoz és a 3D nyomtatáshoz való jog, valamint a közbiztonság és a biztonsági szempontok között, az otthoni fegyver-előállítás könnyen virágzásnak indulhat.

A 3Dprint.com-nak nyilatkozó Füredi Zoltán 3D-nyomtatott fegyverszakértő egyetért Schroederrel abban, hogy az európai hibrid fegyvertervek hozzájárulnak „egy decentralizált, nyílt forráskódú, tervezési és gyártási megoldásokat kínáló hálózat gyors fejlődéséhez”.

Az első prototípusok tesztelése gyakran az Egyesült Államokban vagy más, kevésbé látható helyszínen zajlik, majd az útmutatók létrehozása után a fájlok „általában nyilvánosságra kerülnek”.

A 3D-nyomtatott fegyverek veszélye nem fikció többé – ismerte be a közelmúltban az Europol, amely már szervezett nemzetközi konferenciát a helyzet kezelése érdekében. A Hágában tartott tanácskozáson konkrét esetek mentén érveltek amellett, hogy az európai hatóságoknak össze kell fogniuk, ha fel akarják venni a kesztyűt, mielőtt még túl késő lesz. Az előadók hangsúlyozták: egy angliai nyomozás során már nem csak kisstílű bűnözők otthonában találtak 3D nyomtató és a megfelelő fájlok birtokában bárki által előállítható fegyvereket, hanem szélsőjobboldali terrorista mozgalom képviselőinél is.

A konferencián megállapodás született arról, hogy az európai hatóságoknak együtt kell működniük a 3D nyomtatott lőfegyverek körüli fejlemények azonosítása és nyomon követése érdekében és egy nemzetközi szakértői hálózatot is létre kell hozniuk, hogy a rendvédelmi hatóságokat folyamatosan tájékoztassa az új fejleményekről. A résztvevők főbb szakpolitikai ajánlásait, valamint a 3D nyomtatott lőfegyverekhez kapcsolódó egyéb fejleményeket tájékoztató anyagban foglalták össze, amelyet világszerte megosztottak a döntéshozókkal. Egyelőre itt tart az ügy, de biztos, hogy folytatásért kiált.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!