Mint azt mi is megírtuk, ügyvédje szerint nem a nyakára térdelő rendőr, Derek Chauvin okozta George Floyd halálát, hanem drogtúladagolásba és meglévő betegségeibe halt bele.

A minneapolis-i bíróság előtt most vádlottként jelent meg Derek Chauvin rendőrtiszt. Ő volt az, aki május 25-én 8 perc 46 másodpercen át térdelt Floyd nyakán. Őt szándékos emberöléssel vádolják, míg a többi rendőrrel - Thomas Lane-nel, J. Alexander Kuenggel és Thou Thaóval - szemben emberölésben való részvétel a vád - írja a Guardian.

A lap beszámolója szerint

a védők külön tárgyalást kérte, mert védenceik korábban egymásra terhelő vallomást tettek. Az ügyészek azonban közös eljárást akarnak, mert úgy vélik, hogy nem lehet egymástól függetlenül értékelni a tettüket.

hirdetés

A bíró még nem döntött az ügyben, de az egyik ügyészt - a védelem javaslatára - levette az ügyről. A tárgyalást jövő márciusban kezdődhet.

A vádlottak eddig egymást hibáztatták.

Ketten - Lane és Kueng - azt vallották, hogy mivel újoncok, ők csak Chauvin utasítása szerint jártak el. Thao védője azzal érvel, hogy a férfi a többiektől független dolgot végzett, a helyszínt biztosította.

Chauvin ügyvédje pedig azt mondja, hogy bizonyítani kellene az ügyészeknek a szándékos emberölést, és szerint a többiek is tudták, hogy mit követnek el.

A négy férfi ügyvédje azt is kérte, hogy helyezzék át a tárgyalást Minneapolisból, mert szerintük az eddigi nyilvánosság ellehetetlenítette, hogy tisztességes eljárásban legyen részük.

A beszámolók szerint az őrizetben lévő Chauvin először jelent meg a tárgyalóteremben, korábban videokonferencia útján vett részt a tárgyalásokon. Nem a narancssárga munkaruhát viselte, mint korábban, hanem egy szürke öltönyben volt, és bilincset sem tettek rá. A teremben pedig nem nézett a társaira.



hirdetés