Eljutottunk a Gellért-hegyi víztároló nyílt napjára. Megmutatjuk, milyen látványban volt részünk.

Egy sci-fi helyszíne is lehetne a Gellért-hegyi víztároló, amit idén is megnyitottak a nagyközönség számára a Víz Világnapja alkalmából.

A hét első felében iskolás csoportok, most pénteken és szombaton pedig a regisztrált érdeklődők nézhették meg a Fővárosi Vízművek különleges hangulatú helyszínét. Mi is ott voltunk a látogatók között. Nézd meg velünk, milyen érdekességeket rejt a Gellért-hegy gyomra!

A neten sok fotót találhatsz a Gellért-hegyi Gruber József víztároló medencéjének ikonikus, tölcsér alakú oszlopairól. A sci-fibe illő lenyűgöző környezet sokakat vonz, így a regisztrációkor percek alatt beteltek a helyek. Elöljáróban azonban fontos megjegyeznünk, hogy

A nagyközönségnek eddig sem lehetett az oszlopok között, a medencetérben sétálni. (Erre csak szakmai látogatóknak van lehetőségük, hosszas előkészületek után, szigorú egészségügyi és biztonsági óvintézkedések betartásával) Ez elég logikus, ha belegondolsz, hiszen nem lenne túl higiénikus, ha tömegek sétálnának abban a medencében, ahonnan a főváros jelentős része az ivóvizét kapja.

A víztározó látogatása egyébként enélkül is maradandó élmény. A vezetett séta nagyjából 30 perces, ahol víztermelési szakemberek mutatják be a város vízellátását a tíz percenként induló csoportoknak.

Egy ilyen 20 fős csoporthoz csatlakoztunk mi is a víztározó bejáratánál, ami a Filozófusok kertje alatt bújik meg. Sokat járunk erre, de a különleges épület zord kapuit most először léphettük át.

Első megállónk az előtérben volt, ahol a budapesti vízszolgáltatás részleteit ismertük meg. Egy ledekkel jelzett sémafalon megnézhettük víz útját a kutaktól az otthonokig.

A Duna parti szűrésű kutakból szivattyúval emelik be a vizet a víztároló medencébe. Éjszaka töltik fel, majd napközben, ahogy nő vízfogyasztás, a vízoszlop csökken. A Gellért-hegyi víztároló Dél-Budát és a Belvárost látja el vízzel, és a magaslati elhelyezkedése révén a víz gravitációs úton jut el a fogyasztók többségéhez.

Az előtérben megnézhettük a medence építését bemutató kiállítást is. A 70-es években a vízművek úgy számolt, hogy a főváros népessége és vízfogyasztása nőni fog. Ma már tudjuk, hogy rosszul becsülték meg a számot, sőt az iparivíz-felhasználás is visszaesett. A 90-es években jellemző napi egymillió köbméter vízfogyasztás mára 360-600 ezer köbméterre esett vissza.

Az óriási víztározó azonban megépült 1975 és 1980 között, és 2 x 40 ezer köbméter, azaz összesen 80 millió liter víz fér el benne.

Az építkezéskor összesen 140 ezer köbméter földet termeltek ki. Az egyik legnehezebb feladat a szinte focipálya méretű fenéklemez kiöntése volt. Az angyalföldi keverőüzemből

Miután elkészültek a medencék, a területet visszatöltötték földdel, majd parkosították. Ezzel pedig tulajdonképpen jól el is rejtették szem elől Budapest legnagyobb ivóvízlelőhelyét.

A második állomáson a mozaikcsempének köszönhetően még tovább fokozódott a hely retro hangulata. Itt makettek segítségével megismerhettük a medence működését, de még a mozaikminták is a víztározóról meséltek.

Jól láthattuk, hogy a Gruber József víztároló medence valójában két medencét jelent, amelyek egymás ikertestvérei. Ha az egyiket éppen takarítják, a másik még mindig elegendő vizet tud szolgáltatni. Szokatlan alakjuk sem véletlen.

A Gellért-hegyi tározó tervezése igazi kihívás volt. A 1970-es években ugyanis ekkora víztározóval csak Münchenben próbálkoztak. A tervezés fontos szempontja volt, hogy az oszlopok körül ne alakuljanak ki pangó vizek, örvények, mert ezekben a mikroorganizmusok könnyen elszaporodhatnak. Gruber József jött rá, hogy a zongora alak a legideálisabb. A vizet egyenletesen táplálják be egy réselt elosztófal mentén, így bármilyen magas is a vízoszlop, nincs pangás.

Gruberéknek persze nem állt a rendelkezésükre modern számítógépes szimuláció. Az áramlástani szimuláció során színes füstöt fújtak a makettekbe, állítólag megbuherált Rakéta porszívóval. Eredményeiket aztán egy 35 évvel később lefuttatott számítógépes modell is megerősítette.

A makett teremből mentünk át a betekintő ablakhoz, ahol a víztér jellemzőivel is megismerkedhettünk.

Kétségkívül ez volt a látogatás legizgalmasabb része. Fantasztikus rálátás nyílt innen a hatalmas medencére. Illetve csupán egy szeletére, hiszen kint a maketten is jól láthattuk, hogy a betekintő folyosó jó, ha a medence ötödéig fut el.

Csak néhány tucat oszlopot láttunk be, de valójában a medence mindkét kamrájában összesen 106-106 oszlop tartja a födémet. Amikor ott voltunk, a vízszint 5 méteren állt, az oszlopokat azonban akár 8 méter magasságig is ellepheti a víz.

A hely még varázslatosabbá vált, amikor megváltoztatták a medence világítását. Mintha egy idegen bolygót, vagy egy sci-fibe illő barlang belsejét csodáltuk volna.

Ne szomorkodj, ha lemaradtál a nyílt napról, április 21 és 22-én ugyanis újra megnyitja kapuit a Gellért-hegyi Gruber József víztároló. A regisztrációval kapcsolatban figyeld a Fővárosi Vízművek Facebook-oldalát!

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!