Kedden derült ki, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja, aki ellenzéki jelöltként indult a belorusz elnökválasztáson, Litvániába utazott eddig nem tisztázott körülmények között. Bár utazásáról úgy beszélt, hogy az saját döntése volt, a kampánystábja szerint a belorusz hatóságok kényszerítették rá.


As a general strike begins in Belarus, opposition candidate Tsikhanouskaya flees to Vilnius and releases this statement, asking Belarusians not to oppose police or protest on the streets.

It is clear she was threatened by authorities yesterday; Belarusians clear eyed about this pic.twitter.com/FBz2twQfiK

- Nina Jankowicz (@wiczipedia) August 11, 2020

Erre a lehetőségre utal az a videófelvétel is, amely délután került fel a Twitterre és amelyben Cihanouszkaja egy kezében tartott papírról felolvasva arra kéri a beloruszokat, hogy tartsák be a törvényeket, ne álljanak ellent a rendőrségnek és ne menjenek ki az utcára tüntetni.

And it was filmed in the building where she was held for 4 hours, not in Lithuania, as pro-goverment telegram-channels tellhttps://t.co/jiuo2L7EJr

- Hleb Liapeika (Глеб Лепейко) (@glepeyko) August 11, 2020

Arról nincs információ, hogy milyen körülmények között készült a videó, ugyanakkor több internetező is felismerni vélte a választási bizottság minszki épületének egyik irodáját. Cihanouszkaja ebbe az épületbe tartott hétfőn, amikor több órára eltűnt és senki nem tudta, hol van.

Többen úgy vélik, hogy a politikust megzsarolhatták és ezt támaszthatja alá az is, hogy a videót először a jelenlegi elnököt, Aljakszandr Lukasenkát támogató média kezdte el terjeszteni.

Kiemelt kép: Sergei GAPON/AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!